El consum del Nolotil i medicaments de la resta de fàrmacs de la família que conté el mateix principi actiu, el Metamizol sòdic o la propifenazona, s’ha disparat a Catalunya en els darrers cinc anys. En concret, ha pujat un 40 % des del 2018, i les receptes que es van lliurar en el 2023 a través de CatSalut superen els 3,1 milions (3.142.892). El Nolotil és objecte d’una investigació de la fiscalia de l’Audiència Nacional, que estudia els possibles efectes secundaris per la salut. Aquest medicament està prohibit en prop de 40 països i, en canvi, a Espanya  va ser el medicament més venut a Espanya en el 2020, i es venen més de 22 milions d’unitats cada any, segons les dades de la Federació Empresarial de Farmacèutics Espanyols.

Popular entre la gent gran

Les dades del consum a Catalunya durant el 2023 proporcionades pel Servei Català de Salut, han estat analitzades per l’ACN, i demostren que la tendència d'ús de Nolotil i medicaments similars ha anat a l'alça els últims anys i continua en creixement. Se n’han  dispensat ja més de mig milió en els dos primers mesos del 2024, un 3,8% més que en el mateix període de l'any passat i superant també els anys precedents.

La franja d'edat en què Nolotil i similars és més popular és la de majors de 84 anys. Una circumstància que s'ha donat cada any des de l'inici de la sèrie històrica, el 2016, i que també va passar el 2023, quan 513.511 receptes del grup N02BB es van administrar a aquesta franja, un 16,3% del total. En general, com més avançada és l'edat, més s'utilitza el fàrmac: un 11,8% de les prescripcions van anar a parar a pacients d'entre 75 i 79 anys, i un 10%, a persones d'entre 80 i 84.

Medicament contra el dolor

El Nolotil està indicat per combatre el dolor agut-moderat i es recepta com a analgèsic en un postoperatori o posttraumàtic que pot sorgir després d'una operació o un trauma, o a causa de còlics o tumors. També s'hi recorre quan la febre és alta i no respon a altres mesures o medicaments. Es pot aconseguir amb una recepta mèdica i es pot distribuir de tres maneres diferents: pastilles, ampolles i supositoris pediàtrics. El metamizol, el principal component del Nolotil, és un dels ingredients més comuns en els analgèsics, antipirètics i espasmolítics. El principal risc d’efecte secundari més greu que pot causar és l'agranulocitosi, una patologia sanguina que redueix la quantitat de granulòcits en les cèl·lules i els glòbuls blancs, el que debilita la capacitat del cos de combatre gèrmens o infeccions. Les agranulocitosis és una malaltia infreqüent, però les conseqüències poden ser extremadament greus i fins i tot mortals. En les poblacions nòrdiques hi ha més risc de patir agranulocitosis, per això està prohibit en països com Irlanda, Suècia, Noruega, el Regne Unit i també els Estats Units. “Existeix un component genètic que determina la sensibilitat de produir aquesta agranulocitosi i als països nòrdics és més freqüent. Tenen hipersensibilitat o aquesta possibilitat de generar aquest efecte advers, que és seriós", va explicar la pneumòloga Olga Mediano a La Sexta.

L’associació d’afectats demana més control

L’Associació d'Afectats per Fàrmacs (ADAF), va interposar a finals del 2023 una demanda contra el Ministeri de Sanitat i l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, al·legant vulneració de drets fonamentals, amb l’objectiu que es deixi de receptar a tot Espanya qualsevol medicament que contingui metamizol, especialment el Nolotil. L’ADAF critica que es recepti pràcticament per a tota mena de dolors, des de cefalees fins a dolors musculars i postoperatoris, sense advertir adequadament sobre els seus riscos i els efectes secundaris que pot arribar a provocar.

El sector crida a la calma

En una entrevista a RAC1 aquest divendres, la presidenta de la Societat Catalana de Farmacologia, Caridad Pontes va fer  una crida dient que "l'efecte advers del Nolotil és conegut i molt poc freqüent", i que "passa en un cas de cada milió". "És un medicament segur, i per això fa molts anys que es comercialitza, però els controls de seguretat són cada vegada més estrictes".

En declaracions a l'ACN, la farmacèutica titular de la farmàcia Sant Gervasi de Barcelona, Cinta Tomàs, explica que es recepta sobretot per a "dolors aguts i puntuals", com els derivats d'una operació quirúrgica o els relacionats amb l'odontologia. Segons ella, és menys freqüent com a medicament crònic, i només sol ser el cas quan el paracetamol no és suficient, sobretot "amb gent gran". Tomàs diu que com que se sol administrar per a tractaments curts, de menys d'una setmana, "no hi ha perill de l'efecte secundari", que és l'agranulocitosi, "una baixada de les defenses, sobretot dels glòbuls blancs". La farmacèutica afegeix que per a receptes de més d'una setmana, caldria fer "una analítica periòdica per a controlar els paràmetres" relacionats amb les defenses. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!