La companyia farmacèutica AstraZeneca ha reconegut que només podrà lliurar als països de la Unió Europea 100 milions de dosis de la seva vacuna contra la Covid-19 durant el primer semestre de l'any, és a dir, fins al mes de juny. Això representa un terç de totes les que havia acordat amb la Comissió Europea. 

L'empresa atribueix el retard a les restriccions a l'exportació que tenen tercers països. 

"AstraZeneca lamenta anunciar una disminució de la distribució planejada de vacunes contra la Covid-19 a la Unió Europea tot i haver treballat sense descans per accelerar el subministrament", ha apuntat el laboratori en un comunicat. 

En total, 100 milions de dosis 

En concret, la companyia ha assegurat que només serà capaç de repartir als Estats membres 30 milions de dosis abans que acabi març i uns 70 milions de dosis durant el segon trimestre. En total, 100 milions de dosis que representen un terç de les 300 milions d'unitats que la UE havia adquirit a AstraZeneca.

La relació entre la farmacèutica i Brussel·les ja es va tensar fa diverses setmanes quan AstraZeneca va donar a conèixer els seus problemes de producció a les plantes europees. Després de diversos dies de converses amb les autoritats comunitàries, la firma es va comprometre a repartir 40 milions de dosis a la UE.

Ara, la companyia redueix de nou aquesta xifra als 30 milions, una quantitat que durant aquelles negociacions era considerada inadmissible pels serveis europeus. El contracte entre les dues parts estipulava per al primer trimestre de l'any de fins a 12 milions de dosis.

"La meitat del subministrament de segon trimestre i 10 milions de dosis en el primer trimestre depenien de la cadena de subministrament internacional de la companyia. Malauradament, les restriccions a l'exportació reduiran els lliuraments en el primer trimestre i probablement afectaran la distribució en el segon", ha al·legat el laboratori. 

Els mateixos problemes, per tant, afectaran el repartiment previst entre abril i juny. Durant aquest període AstraZeneca havia d'enviar 180 milions de dosis als Estats membres, però finalment només lliurarà uns 70 milions.

Calen "més esforços" d'AstraZeneca

La farmacèutica tanca el seu comunicat assegurant que està "col·laborant" amb l'Executiu comunitari i amb els socis del bloc per a "resoldre" els problemes de producció, així com que encara confia que la productivitat de les seves plantes europees "segueixi millorant per ajudar a protegir a milions d'europeus del virus".

El portaveu principal de l'Executiu comunitari, Éric Mamer, ha declarat en una roda de premsa hores abans de l'emissió del comunicat que "està absolutament clar que són necessaris més esforços per part de la companyia perquè pugui lliurar a la UE el que ha estat acordat" tot i que s'ha negat a donar "xifres concretes". 

En aquest context, el Mamer ha emfatitzat que és "responsabilitat" de l'empresa organitzar la seva producció i el seu calendari de lliuraments de manera que pugui distribuir a temps les dosis promeses als Estats membres.

"No detallarem aquí les peticions específiques que fem. És responsabilitat de l'empresa organitzar-se per lliurar-les dosis acordades sigui quin sigui l'origen d'aquestes dosis", ha afegit el portaveu de l'Executiu, que ha recordat que el contracte amb el laboratori preveu com a "base" el lliurament des d'una de les quatre plantes que la societat té a la UE.

 

Imatge principal, Vacuna AstraZeneca / EFE