Un dia després de l'escàndol per les prop de 30 milions de dosis trobades en un magatzem a prop de Roma, Itàlia, de la vacuna d'AstraZeneca llesta per enviar al Regne Unit i sense el consentiment de la Comissió Europea, la seva farmacèutica ha contrarestat la imatge amb un estudi que dona noves dades positives sobre el seu producte.

Així doncs, amb estudis realitzats als Estats Units, es confirma un augment de l'eficàcia d'AstraZeneca fins al 85% en els participants simptomàtics de 65 anys o més.  Però també hi ha noves conclusions: en termes generals de totes les franges d'edat, la vacuna se situa en el 76% i combat al 100% casos de Covid-19 que puguin derivar en hospitalitzacions i malalties greus que la vacuna frena a temps.

L'anàlisi serà la base d'una regulació per a l'autorització d'ús d'emergència a l'agència dels Estats Units. La justificació es basa en observar fins a 190 casos simptomàtics dels 32.449 participants de l’assaig, 49 casos addicionals als anunciats anteriorment en l'anàlisi provisional. Els participants van ser aleatoritzats amb una proporció de dos: un amb vacuna i l'altre amb placebo.

Sense efectes

El principal criteri final, l’eficàcia de la vacuna per prevenir la Covid-19 en simptomàtics, va ser del 76% que es produeix quinze dies o més posteriors a rebre dues dosis amb una separació de quatre setmanes. A més, la vacuna va ser ben tolerada i no es van identificar problemes de seguretat relacionats. Mene Pangalos, vicepresidenta executiva de BioPharmaceuticals ha afirmat: “El principal anàlisi és coherent amb el provisional publicat anteriorment i confirma que la nostra vacuna és altament eficaç en adults, inclosos els de 65 anys o més. Esperem presentar la nostra sol·licitud reglamentària per a l'autorització d'ús d'emergència als Estats Units i preparar el llançament de milions de dosis a tot Amèrica".

La vacuna d'AstraZeneca va ser desenvolupada per la Universitat d'Oxford i la seva empresa derivada, Vaccitech. Aquesta, utilitza un vector viral de ximpanzé deficient en la replicació basat en una versió debilitada del virus del refredat comú (adenovirus) que causa infeccions en ximpanzés i conté el virus material genètic de la proteïna espiga del virus SARS-CoV-2.

Després de la vacunació, la superfície augmenta es produeix proteïna, preparant el sistema immunitari per atacar el virus SARS-CoV-2 si posteriorment infecta el cos. Al maig de 2020, AstraZeneca va rebre un suport de més de 1.000 milions de dòlars del govern per a la desenvolupament, producció i lliurament de la vacuna, segons un acord amb els l'oficina americana.

Foto principal: Llargues cues per vacunar-se al centre d'atenció primària Casernes.