La pandèmia de la Covid viu una tendència a l'alça i el nombre de nous positius no deixa de pujar dia rere dia. Davant d'aquesta situació, el director de Salut Pública, Josep Maria Argimon, té clar el que s'ha de fer per controlar la situació i no ha deixat cap espai al dubte: "Jo hauria fet unes mesures de més impacte per protegir el sistema sanitari i les UCI".

Amb aquesta contundència s'ha pronunciat aquest dimecres quan, en una entrevista a RAC1, li han preguntat sobre la limitació de l'obertura de la restauració per franges horàries i el confinament perimetral de la Cerdanya i el Ripollès, decretat ahir pel Govern. En aquest sentit, ha remarcat que un dels punts essencials per frenar la propagació del coronavirus és reduir el nombre de desplaçaments. "La mobilitat és molt important i ens haurem de fer un replantejament", ha remarcat.

Colas retenciones Mossos control Ripollès cierre  coronavirus ACNEls Mossos d'Esquadra fan un control avui al Ripollès, després que ahir es decretés el confinament perimetral de la comarca / ACN 

La Cerdanya i el Ripollès

 La consellera de Salut, Alba Vergés, i el d'Interior, Miquel Sàmper, van comparèixer ahir al vespre per anunciar que es confinava perimetralment la Cerdanya i el Ripollès arran de l'increment de casos en aquestes dues comarques, així com l'alt risc de contagi de Covid. Argimon ha justificat la decisió.

En aquesta línia, ha explicat que en el cas de la Cerdanya la incidència acumulada és de 2.000 casos per cada 100.000 habitants per un període de catorze dies, una xifra que està set cops per sobre de la mitjana de Catalunya. Aquesta situació estaria íntimament lligada amb l'increment de desplaçaments que es va registrar a inicis de mes durant el pont de la Puríssima, quan moltes persones van marxar a les segones residències a aquestes comarques. "Fa quinze dies (abans del pont), la Cerdanya estava quatre cops per sota de les dades actuals", ha puntualitzat Argimon.

Ara bé, tot i estar d'acord amb aquests confinaments perimetrals, també ha alertat que no es pot anar tancant regions de Catalunya cada cop que hi ha un brot. " No dic que la mesura no sigui bona, però igual haurem d'aplicar una mesura general a tot el país", ha destacat.

Mossos control  terrasses bars restaurants coronavirus Tarragona ACNUn agent dels Mossos d'Esquadra fa un control en la terrassa d'un restaurant a Tarragona / ACN

D'altra banda, des de dilluns els bars i restaurants només poden obrir de 07.30 a 09.30 i de 13.30 a 15.30, així com fer menjar per emportar fins a les 23.00 hores. En aquest cas, Argimon, que no ha donat detalls de quines restriccions aplicaria, també ha manifestat que implementaria mesures més severes. 

"La restauració, la cafeteria o el bar no és un problema en si mateix. Als llocs on he anat els treballadors compleixen escrupolosament les mesures, però el problema som nosaltres, que quan anem a un bar o a una cafeteria ens traiem la mascareta", ha apuntat. 

Protegir el sistema sanitari

Totes aquestes restriccions per a Argimon tenen un objectiu clar: protegir el sistema sanitari. "Si seguim així amb l'increment de casos, convertirem les UCI en UCI Covid", ha lamentat.

En aquest context, ha explicat que, actualment, estem al voltant de 12.000 nous casos setmanals d'infectats de coronavirus, una dada que es preveu que es dispari fins als 13.000 a finals d'aquesta setmana, quan hauran tingut lloc les celebracions nadalenques. "Anem creixent dia a dia i, això, a escala sanitària, és insostenible", ha subratllat.

Aquesta situació, ha argumentat, comporta que hi hagi "un retard" en l'atenció de pacients amb altres malalties com, per exemple, en la detecció del càncer.

Per això, més enllà de remarcar que calen mesures més estrictes, també ha apel·lat a la solidaritat de les persones per reduir les interaccions socials i la mobilitat de cara a les pròximes festivitats. 

"El Nadal el millor és no fer-lo com el tenim concebut. Si, per un tema emocional, es decideix fer, nosaltres donem unes recomanacions de com fer-lo" i alhora ha afegit: "Quan diem deu persones no és perquè sigui un número màgic, sinó perquè s'infecti el menor nombre de persones possible".

Pel que fa a la campanya de vacunació, Argimon ha confirmat que s'iniciarà aquest diumenge en 26 punts de Catalunya, que no ha volgut avançar quins són per "motius de seguretat". En un primer moment, Catalunya rebrà 215.000 dosis de vacuna Pfeizer, però en té compromeses 700.000 amb aquesta empresa. A cada pacient se li subministraran dues dosis amb un espai de 21 dies entre la primera i la segona. No serà fins al desè dia de la segona injecció que serà immune a la malaltia.