Aragó passarà a partir d'aquest divendres a la "nova normalitat" a totes les comarques que encara mantenen restriccions pels rebrots de coronavirus registrats al llarg de l'estiu, entre elles la Comarca Central i la ciutat de Saragossa, en aconseguir una corba de contagis descendent i una estabilitat en la pandèmia.

Així ho ha anunciat en les Corts aquest dijous la consellera de Sanitat, Sira Repollés, qui ha admès que el Govern d'Aragó esperava els rebrots per a l'octubre, no para l'estiu, i això els va agafar "amb el peu canviat", però les mesures posades en marxa des del final d'estat d'alarma, encara que no totes "perfectes", han estat proporcionades, moltes d'elles pioneres, i han aconseguit "doblegar la corba de contagis", una cosa que no ha pogut aconseguir cap comunitat més.

D'aquesta forma, demà es publicarà al Butlletí Oficial d'Aragó l'ordre per la qual tornaran a la nova normalitat les comarques de Baix Cinca, Baix Aragó-Casp, Saragossa i la seva Comarca Central i la ciutat d'Osca, fins ara en fase 2 per la incidència de contagis de Covid-19.

Noves mesures

L'ordre fixa un aforament del 75% per a comerços, centres comercials, zones comunes d'hotels, bars i restaurants, equipaments culturals i espectacles públics i instal·lacions esportives. A les terrasses a l'aire lliure en establiments d'hostaleria i restauració per a consum en local es permet el total autoritzat sempre que es garanteixi el compliment de la distància de seguretat interpersonal d'1,5 metres entre les taules o agrupacions de taules.

Es manté l'horari de tancament a les 1.00 hores per a bars i restaurants i també segueix el tancament dels locals de lleure nocturn com discoteques, sales de ball i bars de copes amb i sense actuacions musicals en directe.

En els esdeveniments de caràcter multitudinari s'haurà de realitzar una avaluació del risc per part de l'autoritat sanitària, per a la qual cosa els organitzadors hauran d'elaborar un pla d'actuació en el qual es continguin les mesures de prevenció i control previstes per al seu desenvolupament.

Inici de curs

També es fa referència en l'ordre a l'inici del curs escolar 2020-2021, que serà "presencial en un context de normalitat" que, segons el Govern d'Aragó, permetrà recuperar els dèficits d'aprenentatge que s'han presentat a causa de la suspensió temporal de l'activitat lectiva presencial.

En les residències, s'estableix una limitació de les visites a una persona per resident, extremant les mesures de prevenció, i amb una durada màxima d'una hora al dia, amb esglaonament de les visites al llarg del dia.

La consellera ha insistit que Aragó s'ha caracteritzat per la transparència i el rigor en les dades i ha detallat que el nombre de persones que s'encomanen diàriament en la Comunitat és actualment inferior a 0,84, quan la mitjana d'Espanya és d'1,04, i que quan està per sota d'1 indica que la pandèmia "està vencent-se".

Sira Repollés consellera sanitat aragó - Efe

Sira Repollés, consellera de Sanitat de l'Aragó / Efe

Ha concretat a més que la incidència acumulada a Saragossa ha passat de 389 casos per 100.000 habitants a 139, una tendència positiva que fa que Aragó tingui una situació epidemiològica estable i les comarques que encara tenien restriccions puguin recuperar la "nova normalitat", sense cap altra limitació que les que regeixen per a la resta d'Espanya.

Ha subratllat que han estat deu setmanes en què el Govern d'Aragó ha hagut de prendre decisions proporcionades i "a temps" per aturar els contagis comunitaris, en primera instància en zones molt concretes relacionades amb la recollida de la fruita, i el resultat ha estat "bastant reeixit" en aconseguir invertir la tendència de la corba, encara que hagi estat de manera "molt lenta i costosa".

En tot cas, ha posat èmfasi que no pot abaixar la guàrdia perquè el virus té un comportament "impredictible".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat