El lleixiu és un producte que s'utilitza habitualment en la neteja de les llars i les empreses, ja sigui diluïda en aigua o com a compost principal de productes de neteja. Tant és així que som capaços de detectar quan s'ha realitzat una neteja recentment per l'olor de lleixiu que queda.

Ara, un equip d'investigadors de les universitats de Toronto (Canadà) i Bucknell (EUA) ha descobert que quan els vapors del lleixiu es barregen amb un compost cítric que es troba en molts netejadors domèstics, creguin partícules potencialment nocives que queden suspeses en l'aire. L'estudi ha estat publicat a la revista Environmental Science and Technology.

Pal de fregar (1)

El compost cítric, que combinat amb el lleixiu pot causar problemes per a la salut, és el limonè. Una substància natural que s'extreu de l'oli de la closca dels cítrics i que és el responsable de la característica olor de les fruites d'aquest grup. És present en una gran quantitat de productes de neteja, ambientadors, alguns productes per a la cura de la fusta i en productes destinats a la cura personal.

Una combinació perjudicial

 

Per si mateixa, la toxicitat del limonelo no és gaire significativa malgrat que pot arribar a irritar els ulls, el coll, la pell i, fins i tot, els pulmons si s'utilitza en grans quantitats. Segons els investigadors, el problema sorgeix quan es produeix la combinació del limonè amb el lleixiu.

Quan s'utilitzen productes amb base de lleixiu en recintes tancats, s'acumulen en l'ambient quantitats molt significatives de gasos de clor i àcid hipoclorós. Per la seva part, el limonelo pertany al grup dels compostos orgànics volàtils (COV), uns gasos emesos per molts productes de neteja i que queden suspesos en l'aire, adherint-se posteriorment a les superfícies on s'utilitza.

Per a l'estudi, els científics van barrejar limonè amb els gasos formats a partir del lleixiu i els van exposar tant a la llum solar com a una llum fluorescent. La reacció produïda va causar la formació dels anomenats aerosols orgànics secundaris (AOS), que són fines partícules que arriben a instal·lar-se als pulmons, podent causar al moment trastorns com a tos i dificultats per respirar. A més, en arribar als pulmons, aquestes partícules poden passar a formar part de la circulació sanguínia.

Dona productes (1)

Segons revelen els investigadors, sotmetre's de manera contínua a aquests aerosols incrementen les possibilitats de la presència de problemes de salut, tals com dificultats respiratòries permanents i atacs cardíacs. Així mateix, aquelles persones que pateixin d'asma i afeccions respiratòries i cardíaques, incrementen les opcions de patir un empitjorament de salut.

Les recomanacions per a una neteja saludable a casa passen per abandonar el lleixiu i els productes amb limonè com a part de la seva composició i apostar per productes de neteja ecològics o netejadors tan senzills, efectius i tradicionals com el vinagre diluït en aigua o el bicarbonat de sodi.