Què en podem aprendre de la Covid-19? Ho sabem tots, l'arribada del coronavirus ha suposat un gir de 180 graus a les nostres vides. Cadascú de nosaltres ha hagut de posar el seu granet de sorra i fer grans sacrificis personals per rebaixar l'impacte de la pandèmia. Un esforç que ha obtingut resultats perquè el nostre sistema sanitari s'ha readaptat per minimitzar l'impacte del virus a la societat. Canvis que s'han produït molt de pressa, després que al març es registrés un augment de casos que ningú podia esperar. Però ara, després del xoc inicial, toca reflexionar: i això és el que es proposa el fòrum virtual Learning from Covid, transforming Health services, promogut per la International Hospital Federation i la Unió Catalana d’Hospitals, que se celebrarà entre el 4 i el 5 de novembre.

I és que el coronavirus ha trencat absolutament amb la manera "normal" de fer les coses. De fet, per  tal de garantir l'assistència a les persones afectades pel virus i minimitzar el seu impacte sobre la salut col·lectiva, s'ha assolit un ritme d'innovació del sistema sanitari desconegut fins ara. Des de la digitalització de l'atenció primària, fins a millores de l'estructura de les organitzacions i la seva capacitat per mobilitzar voluntaris davant d'una crisi: el sistema ha mutat amb l'objectiu de ser més eficaç i àgil davant la pandèmia. Però com ho fem per estar preparats de cara al futur? Aquestes innovacions ens seran útils pel dia a dia dels hospitals? Quines bones pràctiques s'han d'assumir permanentment i com podem aconseguir fixar-les?

Preparar-nos pel futur

Aquestes són algunes de les preguntes que busca resoldre Learning from Covid, transforming Health services. En poques paraules, un espai on els experts sanitaris poden analitzar i debatre sobre els aprenentatges que els ha proporcionat la crisi del coronavirus. Es tracta, de discutir com s'ha d'afrontar la nova normalitat i quines estratègies seguir de cara el futur.

A l'espera de l'inici del fòrum, el grup de treball 'Més enllà de la Covid-19', integrat per membres de l'International Hospital Federation amb socis estratègics de la comunitat internacional i en el qual ha participat la Unió Catalana d'Hospitals, ha realitzat un estudi sobre els reptes a superar en la innovació del sistema sanitari, centrant-se en tres àrees l'atenció a les persones, l'accés als serveis de salut i el subministrament, logística i infraestructura dels hospitals. Una feina que per Barbara Joers, una dels seus membres i presidenta i directora executiva de Gillette Children's Specialty Healthcare, "és una oportunitat única per capturar i aprendre d'aquestes innovacions i traspassar-les a segments més grans de l'ecosistema d'atenció mèdica per millorar la nostra agilitat col·lectiva, millorant l'accés a la salut i als resultats dels pacients".

A més, amb l'ajornament del 44è IHF World Hospital Congress, impulsat per la International Hospital Federation i la Unió Catalana d’Hospitals, fins al 2021, aquest fòrum serà l'oportunitat de poder interactuar amb la comunitat internacional i guanyar nous coneixements.