Els ciutadans andorrans se sotmetran a partir d'avui a la prova d'anticossos per saber si tenen o han passat el coronavirus. El govern del Principat ha posat en marxa un operatiu de cribratge poblacional davant la crisi del coronavirus que busca convertir-se en un referent internacional en el qual participaran més de 60.000 persones en un país en què viuen 77.796 habitants.

test ràpid antocossos andorra - EFE

Mirall internacional

Els tests ràpids permetran saber les dades reals, la prevalença real de la infecció per coronavirus, la seroprevalença d'immunitat i també la mortalitat real. "En l'àmbit internacional no hi ha cap país que hagi pogut arribar al percentatge de població que arribarem a Andorra". Així ha explicat el bioinformàtica Joel López la magnitud del cribratge que es durà a terme al país dels Pirineus.

Per a això s'han desplegat 59 punts de control amb una capacitat per fer 8.000 controls diaris i la mobilització de més de 700 persones entre sanitaris, voluntaris i personal de logística.

coronavirus trast ràpids andorra - ACN

López ha indicat que s'han hagut de mobilitzar molts professionals qualificats i que el més complex ha estat la logística d'aquesta operativa i el desenvolupament informàtic en seguretat, "molt important en tractar-se de dades personals". Els experts emfatitzen que arribar a gairebé el 80% de la població és molt important, així com que mentre que en "altres països s'han fet tests massius només a la població simptomàtica", en canvi a Andorra es faran de manera massiva a la població asimptomàtica.

Això oferirà "una imatge real del que passa i de qui pot haver estat en contacte amb el virus", destaca López, que incideix que el fet que els controls es facin en dues tandes separades fa que aquesta imatge sigui encara més " òptima "i amb aquest doble cribratge s'obté una dada" amb molta veracitat "de l'estat de la població.

Això fa, afegeix, que la repercussió internacional que pot tenir aquest estudi sigui evident, perquè altres països podran utilitzar l'experiència del Principat "per calcular l'abast o la penetració del coronavirus sobre la població".

foto 3642796

Des de l'executiu andorrà esperen que tot plegat també serveixi per a què els dos estats veïns apliquin en aquest territori les mateixes mesures que dins l'espai Schengen. "És una oportunitat per aconseguir que el Principat sigui un país reputat, un país respectat i un país que, en certa forma, serveixi de mirall per altres països" ha dit el cap de govern, Xavier Espot.