Un estudi del Servei d'Al·lergologia de l'Hospital General Universitari Gregorio Marañón de Madrid ha detectat que només l'1,6% de les persones amb al·lèrgies greus han patit reaccions als components de les vacunes contra la Covid-19 de la tecnologia mRNA, en la qual es basen els fàrmacs de Pfizer i Moderna. 

La investigació s'ha realitzat entre personal de centres sanitaris, atès que és un dels primers col·lectius a ser vacunats pel seu alt risc d'exposició al coronavirus. En total, s'ha seleccionat a 186 professionals amb antecedents d'anafilaxi, asma greu, urticària o síndrome d'activació mastocitària. 

Només l'1,6%, amb proves cutànies positives

Tan sols l'1,6% dels pacients ha presentat proves cutànies positives a les vacunes o als components d'aquestes, els quals no han sigut vacunats en previsió d'una reacció al·lèrgica sistèmica greu.

D'altra banda, entre els professionals que sí que han sigut vacunats, el 99,22% dels inoculats han tolerat les administracions de les vacunes. Per tant, la conclusió de l'estudi és que, en una àmplia majoria, l'aplicació dels vaccins de Pfizer i AstraZeneca és segura també entre aquest col·lectiu. 

Així mateix, els investigadors assenyalen que només una pacient, amb asma bronquial greu, va patir una reacció immediata, al cap de 10 minuts de rebre la dosi, i aquesta va ser controlada a l'Hospital de Dia d'Al·lèrgia.

"Després de realitzar les proves cutànies, sempre controlades per personal del mateix Hospital de Dia d'Al·lèrgies, en 15 minuts es pot saber si els pacients presenten alguna sensibilització als components de les vacunes" ha aclarit José Manuel Zubeldia, cap del Servei d'Al·lèrgia de l'Hospital Gregorio Marañón.

Un protocol específic pels al·lèrgics

En cas que la prova sigui negativa, es procedeix a administrar la primera dosi de la vacuna i després de 30 minuts d'espera, per si tinguessin algun tipus de reacció, poden anar-se'n. "En els pacients que donin positiu en les proves cutànies no es procedirà a la vacunació, tot esperant noves vacunes", ha afegit.

Aquest treball del Servei d'Al·lèrgia de l'Hospital Gregorio Marañón és el primer publicat a escala mundial que presenta les conclusions i avantatges de l'elaboració d'un protocol específic per als pacients al·lèrgics greus, així com la necessitat de dur a terme un estudi al·lergològic dirigit previ a l'administració de la vacuna.

El Marañón no només està aplicant aquest procediment als treballadors del centre que mostren aquest tipus d'afeccions al·lèrgiques, sinó que, a través de la Subdirecció de Continuïtat Assistencial de l'hospital, s'està fent extensiu al personal sanitari dels onze centres d'Atenció Primària de la zona bàsica de salut de l'hospital.

 

 

Imatge principal, vacunació a Espanya / EFE