El Departament de Salut ha presentat aquest dijous un pla de xoc per millorar l’atenció a les persones amb trastorns de la conducta alimentària (TCA) a Catalunya. Les dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya revelen que 85.000 persones de més de 15 anys afirmen que pateixen un TCA. Així ho ha explicat el conseller Manel Balcells, que a més ha apuntat que el 25% dels ingressos infantojuvenils mentals són per trastorns de conducta alimentària, i es dona en el 92% de dones joves. El conseller ha vinculat l'augment dels casos amb la pressió estètica i l'ús de les xarxes socials. 

La pandèmia de la covid va provocar un augment dels casos de TCA. L'atenció primària de Catalunya va atendre 4.661 persones per trastorns alimentaris durant el 2021, el que suposa un increment del 61,1% respecte al 2018. I d'aquest, el 47,5% són casos nous. La directora general de planificació de Salut, Aina Plazas, ha explicat que el volum dels casos es donen en el grup d'edats dels 12 als 25 anys, però en especial dels 12 als 17 anys. Amb tot, les dades de Salut mostren que en tots els grups d'edat, les dones representen un major gruix dels casos. L'1,4% de les dones de 15 anys i més declaren que han patit anorèxia alguna vegada. A més, el 0,8% de les dones de 15 anys i més declaren que han patit bulímia alguna vegada. 

Increment de professionals i places

Salut ha elaborat un pla de xoc ambiciós que es portarà a terme entre 2023 i 2024 amb un cost de 8,4 milions d'euros que s'invertiran a incrementar els recursos, els professionals i el nombre de places als centres sanitaris. Així doncs, el pla contempla l'increment dels facultatius de 52, fins als 104 en els Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (Csmij), així com un professional de referència en els centres d'atenció primària. Pel que fa als hospitals de dia comunitaris augmentant les places de 30 a 115 destinades a atendre les persones amb TCA. I 22 nous professionals que faran visites a domicili. Un altre de les mesures que s'inclou en el pla és l'ampliació de la cartera de serveis de les unitats d'expertesa en TCA (UTCA), es passarà de 8 fins a 11. Així també s'incrementaran en dos professionals per UTCA, amb un total de 22 professionals. A banda, es preveu reordenar la unitat en zona d'hospitalització d'alta especialitat per a l'atenció a patologies greus en l'àmbit infantojuvenil i adults, amb estades mitjanes de 3 mesos. 

El conseller Balcells, acompanyat d'Aina Plazas, del director del pla de Salut Mental i Addicions, Joan Vegué Grilló, i de Sara Bujalance, de l'Associació contra l’anorèxia i la bulímia, han presentat el nou pla, i tots han destacat que el més destacat és el canvi de paradigma a l'hora d'abordar els casos des de la base, és a dir, tractar els casos lleus per tal d'evitar que es converteixin en greus. Així com posar èmfasi en la prevenció i la detecció dels casos.

Reduir les llistes d'espera

El director del pla de Salut Mental i Addicions ha explicat que en els pròxims mesos es començarà a millorar les llistes d'espera. En aquest sentit, ha explicat que s'espera que els casos s'atenguin en màxim 15 dies, que actualment estan en 20 o 25 dies, fins als 45 dies, en el cas de les visites ordinàries. Les visites prioritàries, és a dir, en sortir de l'hospitalització o activat el risc suïcida, en adults es donen en 8 dies, mentre que en el cas dels joves, en 72 hores. Pel que fa a les visites preferents en infantojuvenil és de 17 dies i l'ordinària en 43, i pels adults la visita preferent és de 30 dies, i l'ordinària en 60.