L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, AEMPS, que depèn directament del Ministeri de Sanitat, alerta de la retirada immediata d'uns populars medicaments per combatre la tensió alta. En concret informa d'uns lots de Coaprovel i Karvezide de 300 mg/25 mg, en lots de 28 comprimits recoberts. La referència també la podeu trobar amb el lot de caducitat marcat en la data 31/01/2023 d'un medicament comercialitzat per la farmacèutica Sanofi.

El motiu de la retirada de totes les unitats distribuïdes dels lots afectats i devolució al laboratori per les vies habituals es deu a una detecció al principi actiu irbesartan d'una impuresa per sobre del límit acceptat. La classificació del defecte té un nivell dos i es demana que sigui retornat als laboratoris el més aviat possible. L'AEMPS classifica els defectes de qualitat dels medicaments en tres categories (1, 2 i 3). La primera correspon a un risc més elevat, i la classe tres amb menys risc. Aquest, se situaria per tant a un nivell intermig.

Seguint el protocol establert, l'Agència demana que les comunitats autònomes facin el seguiment. Aquesta alerta és una ampliació de l'alerta farmacèutica R_ 13/2021. El mes d'agost passat també va ordenar la retirada de diversos lots d'Irbesartan, Valsartan i Coaprovel després de detectar el mateix problema.

Coneixes aquests dos medicaments?

Si ens centrem en els dos medicaments, l'AEMPS també fa unes consideracions al respecte. La dosi recomanada de CoAprovel és un comprimit al dia. En general, el metge prescriu CoAprovel quan els tractaments anteriors que es reben no han reduït prou la seva pressió arterial. El metge indicarà com passar de tractaments anteriors a CoAprovel. Els principis actius són irbesartan i hidroclorotiazida. Cada comprimit recobert amb pel·lícula de CoAprovel 300 mg/25 mg conté 300 mg d'irbesartan i 25 mg d'hidroclorotiazida. Els comprimits recoberts amb pel·lícula de CoAprovel són de color rosa, biconvexos, de forma ovalada, amb un cor en una cara i el número 2788 gravat a l'altra.  

Pel que fa al Karvezide s'administra per via oral. Els comprimits s'han d'empassar amb una quantitat suficient de líquid. "Pot prendre Karvezide amb aliments o sense. Heu d'intentar prendre la vostra dosi diària a la mateixa hora cada dia. És important que continueu prenent Karvezide fins que el vostre metge us aconselli el contrari", alerta l'AEMPS. La fórmula és la mateixa que la del CoAprovel. Pel que fa als efectes adversos observats amb freqüència no coneguda són: mal de cap, brunzits a les orelles, tos, alteració del gust, indigestió, dolor de les articulacions i muscular, alteracions de la funció hepàtica i insuficiència del ronyó, nivells elevats de potassi a la seva sang i reaccions al·lèrgiques com ara erupció cutània, urticària, inflor de la cara, llavis, boca, llengua o gola. També s'han constatat casos poc freqüents d'icterícia, és a dir, una coloració groguenca de la pell i blanc dels ulls.

Fotografia de portada: capsa dels comprimits CoAprovel