Crit d'alerta dels experts, físics i metges, per aturar l'arribada d'una sisena onada procedent de la resta d'Europa. La velocitat de contagi per covid creix fins a l'1,36. També pugen els ingressats i ja hi ha 328 persones a l'hospital. Ahir era d'1,18 dècimes i per tant es dispara gairebé dues dècimes. Malgrat tot, també cal tenir en compte d'on prové el focus principal: els no vacunats que corresponen als menors d'edat. Nens i nenes de 0 a 15 anys que registren 84 casos per cada 100.000. Si mirem la franja d'edat posterior amb més incidència, hi ha els de 30 a 49 anys amb 67 contagis per cada 100.000. 

Però les dades fan que estiguem atents. En les darreres 24 hores s'han detectat casos 743 nous i el risc de rebrot és de 85, es considera alt a partir de 100. En declaracions a TV3, l'investigador del BIOCOMSC, Daniel López Codina, ha volgut llançar un missatge de calma però també convidar a la prudència: "No hem d’estar preocupats, perquè els infants no tenen dificultats si s’infecten, però hem d’estar alerta per si l’onada continua creixent. Estem pagant la Castanyada. L'ona està creixent i caldria veure que es frena, és a dir, que s'atura".

Aquest matí, els programes informatius han tornat a tirar dels experts que fa pocs mesos obrien totes les portades. Roger Paredes, cap de Secció Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol, a RTVE: "Aquí podem estar en una mena de lluna de mel. Tenim davant la variant Delta Plus que incrementa una mica la pressió, però si surt una altra variant, podria escapar les vacunes. És essencial vacunar arreu del món. Ara mateix, el virus no ho té fàcil, però ho veurem". Paredes mira països com l'Índia o el Vietnam però també els veïns europeus amb taxes molt més altes que les de casa nostra.

"Ara està passant el que vindrà en els mesos o anys vinents. Vindran onades i volem pensar que les aguantarem millor, però si hi ha molta transmissió, fins i tot les persones vacunades poden acabar ingressant i morint. Desafortunadament sí, però menys tenint en compte que ja estem molt més vacunats". En la bateria de mesures immediates, la vacunació obligatòria: "És una opinió, però no s'hauria de permetre que un treballador sanitari no estigui vacunat. Nosaltres també exposem els pacients", afegeix Paredes.

Per la seva banda, el Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC (BIOCOMSC) pronostica que l’Rt se situarà entre l’1,2 i l’1,3, però creuen que l’alta cobertura de vacunació hauria d’evitar un augment fort de la pressió hospitalària. Recorden que, de moment, l’augment dels contagis no té res a veure amb el de l’estiu i que ara hi ha molta més població vacunada. Un altre membre del BICOMOSC, Enrique Álvarez Lacalle, posa exemples propers per entendre la rigorositat que exigeix el moment: "Dinamarca a prop dels 3.000 casos diaris, el 0,3% de la població s'infecta cada setmana. Recordem que la capacitat de detecció danesa és molt gran. El certificat covid per fer moltes activitats es reintrodueix".

Álvarez també insisteix en la "culpa" del Pont: "Les dades de la darrera setmana i aquesta indiquen que els casos comencen a pujar de forma més consistent. Durant el pont, aquest creixement dels contagis ha continuat", en declaracions a TV3.

Fotografia de portada: una infermera atenent pacients al CAP de Montblanc, amb cartells indicant les proves PCR