El Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC, en les seves sigles en anglès) ha alertat de l'aparició d'almenys 14 casos de botulisme en pacients que provenien de Turquia, on havien viatjat per sotmetre's a un tractament estètic per aprimar-se. Els pacients haurien desenvolupat la malaltia després de rebre una injecció de toxina botulínica per perdre pes. Fins al moment s'han notificat 12 casos a Alemanya, un a Àustria i un a Suïssa, tot i que no es descarten més casos. 

Els 14 afectats van rebre el mateix tractament a la mateixa clínica situada a Istanbul, fet que fa l'origen del brot molt localitzable. La gravetat dels infectats varia des dels que tenen símptomes més greus als més lleus. Tot i que des de l'ECDC s'adverteix que alguns afectats han hagut de ser traslladats a les unitats de cures intensives (UCI). Els perfils dels afectats són adults de mitjana edat. 

Segons informa El Mundo, l'ECDC ha recomanat a aquelles persones que hagin viatjat a Istanbul per sotmetre's a aquesta mena de tractament per perdre pes que notin alguna mena de símptomes atribuïbles al botulisme que busquin atenció mèdica com abans millors. Com a símptomes més evidents es remarquen la debilitat muscular o la dificultat per empassar i respirar. Molts ciutadans europeus es desplacen a Turquia per rebre tractaments estètics, ja que en aquest país els preus són més assequibles que en alguns estats europeus. Tot plegat s'ha convertit en un atractiu turístic per al país. 

Què és el botulisme? 

El botulisme és una malaltia produïda per la toxina botulínica, la qual és produïda pel bacteri Clostridium botulinum. Es tracta d'una malaltia rara, però greu. Normalment, els contagis es produeixen a través de la ingesta d'aliments en mal estat o amb una conservació deficient. També es pot contraure per contaminació de ferides obertes o, com en aquesta ocasió, per l'ús deliberat de la toxina en els tractaments cosmètics o per malalties neuromusculars. 

Un cop contreta aquesta malaltia ataca el sistema nerviós i pot provocar dilatació de les pupil·les, afectació a les parpelles, dificultats respiratòries o en la parla, visió doble, debilitat amb paràlisi, vòmit, nàusees o disminució de lucidesa mental, entre altres. El tractament es basa a administrar una antitoxina botulínica. En els casos més greus el pacient pot necessitar ser intubat o cal posar-li una via quan continuen els problemes per empassar. Si la malaltia es complica, el pacient pot patir una debilitat prolongada, de fins a un any.