Front comú del Govern contra les malalties infeccioses transmeses per mosquits, les arbovirosis, com el zika, el dengue, la febre pel virus del Nil Occidental o el chikungunya. Salut Pública ha detectat un augment dels casos de dengue entre 2022 i 2024, pràcticament tots ells importats d'altres països. Les arbovirosis són malalties infeccioses causades per arbovirus, un grup heterogeni de més de 500 virus que tenen una característica comuna: són transmesos per artròpodes insectes o aràcnids. Els transmissors o vectors més coneguts són els mosquits, especialment els del gènere Aedes, concretament les femelles del mosquit tigre.
Són dades que Salut, juntament amb la Conselleria d'Interior, Agricultura i Territori, extrema la prevenció i el control a l'estiu per evitar malalties infeccioses transmeses per mosquits. Segons ha explicat aquest divendres en roda de premsa el subdirector general de Vigilància i Respostes a Emergències en Salut, Jacobo Mendioroz, abans de la pandèmia hi havia un augment dels casos de zika, però des del 2022 s'ha experimentat un "augment molt important" del dengue. Els responsables sanitaris assumeixen que si es manté l’expansió del dengue arreu del món, sobretot per la crisi climàtica i els viatges, Catalunya acabarà sent zona endèmica, però volen “guanyar temps” i endarrerir aquest escenari al màxim possible.

Els casos d'arbovirosis
Entre el 2022 i 2024 a Catalunya es van notificar uns 1.591 casos sospitosos d'arbovirosis, finalment, es van confirmar 564 al laboratori. El dengue és l'arbovirosi amb més freqüència de casos, el 93,6%, seguit de molt de lluny de chikungunya, zika i febre per virus del Nil Occidental que són de 4,1%, 1,2% i 1,1%, respectivament. Tot i que, la majoria són importats, hi ha un percentatge molt petit que són autòctons, en concret, un 2,1%, és a dir, 11 dels casos confirmats. Durant aquest període també s’ha confirmat l’existència de tres brots (dos o més casos relacionats en temps i espai), un de febre per Virus del Nil, que va afectar dues persones a Reus l’any 2022, un de dengue que va afectar dues persones a Malgrat de Mar l’any 2023 i un altre de dengue que va afectar vuit persones a Vila-seca l’any 2024.
Mendioroz ha explicat que "les arbovirosis són malalties de declaració obligatòria perquè suposen un perill per a la població". "Hi ha una certa alarma pels cops de calor, però no hem d'oblidar que la calor té altres conseqüències indirectes, entre elles, l'augment de malalties infeccioses com les transmeses per mosquits. Amb el canvi climàtic es donen condicions que afavoreixen aquestes malalties", ha afegit. Segons ha explicat, des del 2024, hi ha incidència "elevada" de dengue a països amb els quals Catalunya té "importants relacions" i ha advertit que per aquest motiu "la possibilitat d'introduir la malaltia a Catalunya és elevada". "La previsió és que ens continuïn arribant casos importats de dengue, sobretot a partir de finals d'agost. Tenim un vector, que és el mosquit tigre, que ha proliferat molt", ha assegurat.
Les accions del Govern
Precisament, per lluitar contra aquestes infeccions s'han d'impulsar accions conjuntes de vigilància, prevenció i control, tant en l'àmbit epidemiològic, com virològic, entomològic i de salut animal. Per prevenir la presència i proliferació d'insectes com els mosquits tigre, els protocols del Govern fixen que els municipis disposin d'un pla de prevenció i control de mosquits, que incloguin accions d'identificació i de revisió periòdica de possibles llocs de cria, ordenament del mitjà, sensibilització a la població i tractaments. Així doncs, els protocols del Govern contemplen revisió d'hàbitats larvaris, com a recipients, embornals o canals. Alhora, davant la notificació de casos de dengue, chikungunya, zika o febre del Nil Occidental s’activen les accions que preveuen els protocols establerts.
Els Cos d’Agents Rurals col·labora activament en el seguiment de la colonització territorial del mosquit tigre a Catalunya. Enguany, efectius del Cos despleguen accions de vigilància en 42 municipis on encara no s’ha confirmat la presència d’aquesta espècie. El programa de vigilància del virus del Nil Occidental aplicat a Catalunya té com a objectiu detectar precoçment la circulació del virus del Nil occidental en aus, cavalls i mosquits vectors per tal de preservar la salut humana i animal (èquids), tot identificant les àrees de risc.