La covid segueix desbocada a Alemanya cosa que obliga a prendre mesures extremes al govern, que ha acordat ampliar les restriccions als no vacunats i imposar la vacunació obligatòria, un instrument que rebutjaven inicialment tant la cancellera sortint, Angela Merkel, com que serà el seu successor Olaf Scholz, i que s'aplicaria a partir del mes de febrer. La situació que viu el país ha portat a canviar d'estratègia.

Merkel, que abandonarà la cancelleria previsiblement la pròxima setmana, ha admès després de la seva última reunió amb els líders regionals aquest dijous que el nombre important de ciutadans que no està immunitzat obliga a adoptar una mesura tan dràstica com la vacunació obligatòria. "Vista la situació, considero necessari imposar l'obligatorietat de la vacuna", ha afirmat la líder alemanya. Malgrat reactivació aquests dies de les vacunacions, la taxa de ciutadans amb la pauta completa està en el 68,8%, per sota d'altres socis europeus.

El futur canceller, el socialdemòcrata Scholz s'ha compromès a impulsar el tràmit parlamentari per fer obligatòria la vacunació i avançat que deixarà llibertat de vot als diputats, davant d'una qüestió que pot topar amb rebutjos, especialment entre els liberals, els seus futurs socis de coalició, juntament amb els verds. Alemanya es convertirà al segon país europeu en adoptar aquesta mesura, després d'Àustria.

La llei, al febrer

La vacuna obligatòria s'haurà de plasmar, en forma de llei, al febrer. La lluita contra la pandèmia no pot esperar, per la qual cosa l'última reunió de Merkel amb els líders regionals juntament amb Sholtz va servir també per consensuar mesures d'aplicació immediata.

Fa setmanes que a Alemanya té la incidència de contagis a nivells màxims. Aquest dijous es va registrar, per tercer dia consecutiu, un lleuger descens de la incidència acumulada, amb 439,2 casos per set dies i 100.000 habitants. Però es tracta de xifres altíssimes, amb més de 1.100 contagis als districtes més afectats de l'est o el sud del país.

Alemanya covinya|cocep vacunació Berlín EFePunt de vacunació el Berlín / Efe

Noves restriccions

Fins ara es van adoptar restriccions, en alguns casos, severes a escala regional, no obstant això, ara el govern i els líders regionals han acordat protocols unitaris i a escala nacional. Entre les mesures s'inclou el tancament del lleure nocturn a partir de certs nivells de contagis, així com restriccions en esdeveniments públics i en contactes, especialment entre els ciutadans no vacunats.

En les activitats de lleure s'aplicarà la regla de les 2 G -per geimpft o genesen (vacunat o guarit)- independentment de les xifres de contagis i es podrà demanar un test negatiu. També al comerç al detall no essencial regirà la regla de les 2 G. Es limitaran les trobades de les persones no vacunades al mateix nucli familiar o de convivència i unes altres dues persones d'una altra bombolla de convivència, sense comptar els menors de fins a 14 anys.

Màscara a les escoles

Els clubs i discoteques hauran de tancar a partir d'una incidència setmanal de 350 nous contagis per cada 100.000 habitants. També a partir d'aquest valor de referència l'aforament de trobades privades de persones vacunades o guarides quedarà reduït a 50 persones en interiors i 200 en exteriors. A les escoles tornarà a ser obligatori l'ús de la màscara.

Totes aquestes mesures són estàndards mínims. Els estats federats tenen llibertat d'imposar restriccions més estrictes. La validesa del passaport covid s'escurçarà a nou mesos després d'haver completat la pauta completa, per la qual cosa rebre una dosi de reforç és ara important.

 

Imatge principal, campanya a favor de la vacunació a Berlín, les 2 G (vacunat o guarit) / Efe