Alemanya seguirà confinada totalment fins almenys a mitjans de febrer per temor a noves mutacions del coronavirus. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha aconseguit el consens amb els poders regionals per prolongar l'aturada gairebé total de la vida pública fins al 14 de febrer, en un moment en què la Covid ja està en cert descens al país però creix la por per les noves soques.

Després de vuit hores de negociació amb els líders dels "Lands", la cap del Govern federal va anunciar aquesta nova pròrroga en les restriccions vigents, que impliquen mantenir tancat tot el lleure, la vida cultural, la gastronomia, el comerç no essencial i també l'activitat escolar presencial. Així mateix es va acordar implantar l'ús obligatori de màscares quirúrgiques o FFP2 en el transport públic i comerços i l'extensió del teletreball en tots els àmbits laborals on sigui possible.

No hi va haver acord, en canvi, per a un toc de queda nocturn a escala nacional, com proposava la cancellera donada suport pels experts que assessoren el seu govern, per falta de consens entre els "Lands", ja que alguns el consideren innecessari.

Angela Merkel Bundestag EFE

Imatge: Angela Merkel, en el Bundestag / EFE

"Les xifres van en retrocés, però l'evolució al Regne Unit i altres països ens fan no baixar la guàrdia", ha indicat Merkel. A Alemanya s'han detectat ja casos relacionats amb aquestes noves variants, ha recordat, encara que no s'ha concretat el seu abast. Aquest perill obliga, segons el parer de la cancellera, a mantenir les restriccions introduïdes entre el novembre i el desembre, que en principi anaven a estar vigents fins a principis de gener.

Les mesures alemanyes

Des de novembre està tancat el conjunt de la vida cultural, el lleure i la gastronomia, tancament que al desembre es va estendre al comerç i serveis no essencials; després de les vacances de Nadal no es va reprendre l'activitat escolar presencial regular. En l'anterior reunió de Merkel i els "Lands" es van introduir, a més, restriccions a la mobilitat -en un radi de 15 quilòmetres al voltant de la localitat afectat- allà on se superin els 200 casos setmanals per 100.000 habitants.

Els ajuts

Davant de tot això, l'estat ha posat en marxa un augment d'ajuts als afectats pel tancament de la seva activitat. El ministre d'Economia, Peter Altmaier, i el de Finances, Olaf Scholz, han acordat un nou paquet perquè tals suports arribin amb rapidesa i sense traves burocràtiques als seus destinataris, després que el novembre i el desembre es van registrar retards.

L'únic criteri per tenir accés als ajuts serà tenir una caiguda en la facturació d'almenys el 30 %. A més, l'ajuda màxima pujarà dels actuals 500.000 euros al mes a 1,5 milions d'euros mensuals. Per a autònoms sense costos fixos l'ajuda mensual màxima augmentarà dels 5.000 euros mensuals actuals a 7.500 euros al mes.

Fins ara Alemanya ha destinat 75.000 milions d'euros a ajudar a empreses. A més s'ha invertit prop de 20.000 milions d'euros en l'anomenada jornada reduïda subvencionada per evitar la destrucció de llocs de feina.

L'evolució de la Covid

L'Institut Robert Koch (RKI) de virologia va verificar aquest dimarts gairebé mil morts amb o per la Covid-19 després de diversos dies de xifres a la baixa. Se n'ha observat a més una clara desacceleració de nous contagis -11.369 en les últimes 24 hores, davant els més de 30.000 que van arribar a registrar-se fa poques setmanes.

En el conjunt d'Alemanya, la incidència acumulada en els últims set dies se situa en 131,5 casos per cada 100.000 habitants. Al desembre s'havia registrat una incidència màxima de 197,6 casos setmanals. El màxim de contagis un dia s'havia registrat el 18 de desembre amb 33.777 noves infeccions; el de morts es va donar dijous passat, amb 1.244.

El total de víctimes mortals en tota la pandèmia se situa en els 47.622, mentre que la de contagis ascendeix 2,052 milions.