Les vendes d'alguns suplements alimentaris s'han multiplicat durant la pandèmia de la Covid-19. Alguns, com les vitamines D o C que es recomanen per activar el sistema immunològic, amb xifres de fins a un 100% més. Però, s'ha aconseguit demostrar la seva eficàcia?
Un nou estudi que porta per nom Modest effects of dietary supplements during the Covid-19 pandemic: insights from 445 850 users of the Covid-19 Symptom Study app (Efectes modestos dels suplements dietètics durant la pandèmia de Covid-19: informació de 445850 usuaris de l'aplicació Estudi de símptomes de Covid-19) ha conclòs que prendre multivitamínics, omega 3, probiòtics o suplements de vitamina D pot disminuir el risc de donar positiu en la prova de la Covid-19, almenys entre les dones. Tanmateix, prendre qualsevol dels suplements de vitamina C, zinc o all no es va associar amb un menor risc de contreure el virus.
L'estudi s'ha dut a terme en el King's College de Londres i s'ha publicat a la revista BMJ Nutrition Prevention & Health.
Els experts van recórrer a una aplicació d'estudi de símptomes Covid-19 per veure si els usuaris habituals de suplements tenien menys probabilitats de donar positiu en la prova del coronavirus al Regne Unit, als Estats Units i a Suècia. La investigació va començar el març de 2020 per obtenir informació sobre l'evolució de la pandèmia.
Inicialment, es va registrar la ubicació, l'edat i els principals factors de risc per a la salut dels seus usuaris. Però a mesura que passava el temps, es va demanar als subscriptors que proporcionessin actualitzacions diàries sobre una varietat de problemes, inclosos símptomes, resultats de proves de coronavirus i atenció mèdica. També es va encoratjar les persones sense símptomes obvis a utilitzar-lo.
En total, es va recollir informació de 372.720 persones de l'aplicació al Regne Unit sobre el seu ús regular de suplements dietètics durant el maig, juny i juliol de 2020 –primera onada de la pandèmia– així com els resultats de les proves de detecció del coronavirus.
Entre maig i juliol, 175.652 dels usuaris de l'aplicació del Regne Unit van prendre regularment suplements dietètics i 197.068 no ho van fer. Al voltant de dos terços (67%) eren dones i més de la meitat tenien sobrepès (IMC de 27). En total, 23.521 persones van donar positiu per SARS-CoV-2 i 349. 199 van donar negatiu entre maig i juliol.
La investigació ha acabat que prendre probiòtics, àcids grassos omega 3, multivitamines o vitamina D es va associar amb un menor risc d'infecció per Covid-19 en un 14%, 12%, 13% i 9%, respectivament, després de considerar factors potencialment influents, que inclouen condicions subjacents i dieta habitual.
I quan els investigadors van observar específicament el sexe, l'edat i el pes (IMC), les associacions protectores d'aquests suplements es van observar sobretot en dones de totes les edats i pesos. No es van observar associacions tan clares en els homes.
Les xifres equivalents van ser equivalents per als EUA i a Suècia. D'un 18% i 37%, respectivament, per als probiòtics; 21% i 16%, per a àcids grassos omega 3; 12% i 22%, per a multivitamines; i 24% i 19%, per als suplements de vitamina D.