Les vendes d'alguns suplements alimentaris s'han multiplicat durant la pandèmia de la Covid-19. Alguns, com les vitamines D o C que es recomanen per activar el sistema immunològic, amb xifres de fins a un 100% més. Però, s'ha aconseguit demostrar la seva eficàcia?

Un nou estudi que porta per nom Modest effects of dietary supplements during the Covid-19 pandemic: insights from 445 850 users of the Covid-19 Symptom Study app (Efectes modestos dels suplements dietètics durant la pandèmia de Covid-19: informació de 445850 usuaris de l'aplicació Estudi de símptomes de Covid-19) ha conclòs que prendre multivitamínics, omega 3, probiòtics o suplements de vitamina D pot disminuir el risc de donar positiu en la prova de la Covid-19, almenys entre les dones. Tanmateix, prendre qualsevol dels suplements de vitamina C, zinc o all no es va associar amb un menor risc de contreure el virus.

L'estudi s'ha dut a terme en el King's College de Londres i s'ha publicat a la revista BMJ Nutrition Prevention & Health.

Els experts van recórrer a una aplicació d'estudi de símptomes Covid-19 per veure si els usuaris habituals de suplements tenien menys probabilitats de donar positiu en la prova del coronavirus al Regne Unit, als Estats Units i a Suècia. La investigació va començar el març de 2020 per obtenir informació sobre l'evolució de la pandèmia.

Omega 3L'estudi es va realitzar sobre més de 400.000 persones que prenien algun tipus de suplement vitamínic

Inicialment, es va registrar la ubicació, l'edat i els principals factors de risc per a la salut dels seus usuaris. Però a mesura que passava el temps, es va demanar als subscriptors que proporcionessin actualitzacions diàries sobre una varietat de problemes, inclosos símptomes, resultats de proves de coronavirus i atenció mèdica. També es va encoratjar les persones sense símptomes obvis a utilitzar-lo.

En total, es va recollir informació de 372.720 persones de l'aplicació al Regne Unit sobre el seu ús regular de suplements dietètics durant el maig, juny i juliol de 2020 –primera onada de la pandèmia– així com els resultats de les proves de detecció del coronavirus.

Entre maig i juliol, 175.652 dels usuaris de l'aplicació del Regne Unit van prendre regularment suplements dietètics i 197.068 no ho van fer. Al voltant de dos terços (67%) eren dones i més de la meitat tenien sobrepès (IMC de 27). En total, 23.521 persones van donar positiu per SARS-CoV-2 i 349. 199 van donar negatiu entre maig i juliol.

La investigació ha acabat que prendre probiòtics, àcids grassos omega 3, multivitamines o vitamina D es va associar amb un menor risc d'infecció per Covid-19 en un 14%, 12%, 13% i 9%, respectivament, després de considerar factors potencialment influents, que inclouen condicions subjacents i dieta habitual.

I quan els investigadors van observar específicament el sexe, l'edat i el pes (IMC), les associacions protectores d'aquests suplements es van observar sobretot en dones de totes les edats i pesos. No es van observar associacions tan clares en els homes.

Les xifres equivalents van ser equivalents per als EUA i a Suècia. D'un 18% i 37%, respectivament, per als probiòtics; 21% i 16%, per a àcids grassos omega 3; 12% i 22%, per a multivitamines; i 24% i 19%, per als suplements de vitamina D.