Saps què és la presbícia? Potser aquesta terminologia no et diu res, però i la denominació "vista cansada"? Oi que aquesta sí que et resulta més familiar? Concretament, la presbícia, coneguda popularment com a vista cansada, és un defecte òptic que ens afecta a tots a mesura que ens fem grans. Per ser exactes, segons la Real Academia Española, la presbícia és un "defecte òptic caracteritzat per la visió confusa dels objectes propers quan, a causa de l'edat, disminueix la capacitat d'acomodació de l'ull".

La presbícia és un defecte òptic que ens afecta a tots a mesura que ens fem grans

És molt normal que, com la majoria de la gent, no sàpigues més sobre la presbícia. Ara bé, és molt bona idea informar-se'n, ja que és molt probable que amb el pas dels anys l'acabis patint (si no la pateixes ja). I qui millor et pot explicar tot el que necessites saber sobre la presbícia és el Dr. Ferran Mascaró, oftalmòleg al Centre Mèdic Teknon. Tot un especialista. 

La presbícia, un defecte ocular molt comú, però força desconegut

En primer lloc, cal tenir present que la presbícia sorgeix a causa d'una disfunció cristal·liniana. Concretament, per la pèrdua d'elasticitat del cristal·lí, cosa que provoca dificultats per veure de prop amb nitidesa. "La presbícia es deu a una disfunció del cristal·lí. Quan el cristal·lí envelleix, ens causa la presbícia”, explica el Dr. Mascaró. 

En segon lloc, la presbícia no depèn del que mirem o del que fem. "La presbícia no depèn de si mirem l’ordinador o el telèfon. No depèn del que passa fora, sinó d’una cosa que està passant dins el nostre organisme", comenta en referència a la degradació del cristal·lí provocada pel pas del temps.

Aquest problema de visió sorgeix a causa de la pèrdua d'elasticitat del cristal·lí, fet que provoca dificultats per veure bé de prop

 En tercer lloc, cal ser conscients que la presbícia no es pot evitar. I és que no podem evitar envellir. En tercer lloc, és convenient recordar que la utilització d'ulleres no ajuda a endarrerir-la. "Posar-nos unes ulleres no canviarà que nosaltres tinguem vista cansada o que aquesta evolucioni", indica.

En darrer lloc, cal saber que la presbícia pot desembocar en una cataracta. "La presbícia és el que demostra que, tard o d'hora, arribarà el dia que el cristal·lí envellirà tant que l'única opció serà operar les cataractes".

La presbícia no es pot evitar

Dit això, cal tenir present que la presbícia és una condició comuna a mesura que envellim. Generalment, els símptomes comencen a aparèixer a partir dels 40-45 anys. I els símptomes poden ser dificultats per llegir o veure objectes de prop clarament. És per això que, sovint, les persones amb presbícia han d'allunyar els objectes per veure'ls bé. 

Ull / Pexels
Foto: Pexels

Com es pot tractar la presbícia?

Encara que la presbícia no es pot curar, sí que es pot corregir. I hi ha dues maneres de fer-ho. La primera és la utilització d'ulleres o lents de contacte. Aquesta és l'opció més habitual.

La presbícia no es pot curar, però sí que es pot corregir

Ara bé, també hi ha una altra possibilitat, la correcció quirúrgica. I és que, actualment, l'avenç en cirurgia refractiva permet corregir la presbícia per reduir la dependència d'ulleres o lents de contacte en molts pacients. Si vols passar pel quiròfan, primer cal determinar la cirurgia o el tractament més adequat per a tu. I això es fa a partir d'un estudi personalitzat que té en compte l'edat, la teva professió i les teves preferències. Els dos tipus d'operació quirúrgica que es poden fer són cirurgia refractiva amb lents intraoculars (anomenades lents Trifocals) i cirurgia refractiva làser Excímer.

Oftalmoleg / Pexels
Foto: Pexels

Així doncs, tingues present que, si tens dificultats per llegir textos, especialment en condicions de poca llum, o si estàs experimentant mals de cap o fatiga visual després d'activitats com per exemple la lectura, pot ser un bon moment per fer-te una revisió oftalmològica.