Existeix una certa confusió en els últims anys respecte al paper dels greixos en la dieta. Durant molt temps han estat demonitzades, responsabilitzades de la major part dels problemes de salut de la societat occidental: obesitat, diabetis i malalties cardiovasculars.

Amb el temps s'ha descobert que els hidrats de carboni, especialment els d'absorció ràpida que podem trobar als aliments processats, juguen un paper molt important en la salut i en l'aparició de les malalties. Però... això vol dir que es poden consumir greixos amb total tranquil·litat?

És important saber que els greixos són necessaris en la nostra alimentació perquè són una de les principals fonts d'energia, formen la nostra reserva energètica, protegeixen a diferents òrgans del cos, regulen les nostres hormones i ajuden l'absorció de les vitamines A, D, E i K, entre altres coses.

Però el seu consum, sobretot en el cas d'alguns tipus de greixos, ha de ser moderat perquè el seu abús està relacionat –segons diferents estudis– amb l'increment de la incidència de les malalties a què fèiem referència anteriorment. Encara que és important distingir entre els tipus de greixos que existeixen.

Greixos

En primer lloc hi ha els greixos saturats que es troben en aliments d'origen animal com les carns i els embotits o la llet i els seus derivats. També en olis d'origen vegetal com els de coco o de palma, que són presents sobretot a la brioixeria industrial, als aperitius salats i els productes transformats.

Els estudis demostren que el seu consum afavoreix un augment dels nivells de colesterol en sang, l'anomenat colesterol dolent o LDL, i són un risc clar per a malalties del cor.

El segon grup és el dels greixos insaturats, que al seu torn es divideixen en dos grups: les monoinsaturades presents principalment en l'oli d'oliva i altres greixos d'origen vegetal, com els olis de llavors (oli de gira-sol i oli de colza). També es troben en les nous, ametlles i alvocats. I en segon lloc, les poliinsaturades que són bàsiques per al nostre organisme perquè no les pot sintetitzar per si mateix. Per això, han de ser ingerides a través de la dieta diària. Són els anomenats olis essencials omega 3 i omega 6, presents en els olis de soja i colza, la fruita seca i en peixos grassos com el salmó, l'areng, la tonyina, el verat, l'anxova o la sardina.

Aquest tipus de greixos és necessari, perquè regula el nivell de colesterol en sang, una substància indispensable per al nostre cos que, en nivells massa elevats, pot suposar una amenaça per a la nostra salut.

L'Organització Mundial d'a Salut recomana un consum de greixos diari entre el 15-30% de la ingesta total de calories. Però atenent sobretot el tipus de greix que es consumeix. Per reduir el risc de tenir una malaltia cardiovascular, cal disminuir l'aportació dels greixos saturats i al seu lloc, hem de prioritzar el consum de greixos insaturats.

Pastes

Però si existeix un tipus de greixos nociu aquestes són les grasses trans. Es formen mitjançant un procés industrial que es realitza en alguns aliments anomenat hidrogenació, durant el qual canvien la seva configuració i passen de ser greixos insaturats a saturades, convertint-se en greixos sòlids. Les pots trobar en aliments fregits com els snacks, productes enfornats (pans de pessic, pastes, galetes) i menjars preparats.

Són pitjors que les saturades i el seu abús està relacionat amb l'augment dels nivells de colesterol i triglicèrids, que poden afavorir l'arterioesclerosi, una patologia que provoca un augment de rigidesa i la pèrdua de la flexibilitat de les artèries, la qual cosa dificulta la irrigació sanguínia. També de l'obesitat, a causa de l'alt percentatge de calories que tenen els aliments rics en greixos. D'allà es deriven també les patologies articulars o respiratòries, a causa de l'augment de pes. En tercer lloc de malalties cardiovasculars com la hipertensió, la malaltia de les artèries coronàries que transporten oxigen al cor o la trombosi. I per últim, amb la incidència de malalties metabòliques més important com la diabetis mellitus o l'àcid úric.