L'ibuprofèn, com tots els medicaments, també té les seves contraindicacions. Davant l'alta demanda que aquest, juntament amb el paracetamol, tenen s'ha posat de relleu quan convé no prendre'l. Així doncs, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), ho especifica. 

Quan no es recomana

El seu ús està desaconsellat en els casos següents:

  • Si és al·lèrgic (hipersensible) a l'ibuprofè, a altres medicaments del grup dels antiinflamatoris no esteroïdals, a l'aspirina o qualsevol dels altres components d'aquest medicament. Les reaccions que indiquen al·lèrgia són l'erupció cutània amb picor, inflor de la cara, llavis o llengua, secreció nasal, dificultat respiratòria o asma.
  • Si la persona pateix una malaltia greu del fetge o els ronyons.
  • Si heu tingut una úlcera o hemorràgia d'estómac o heu patit una perforació de l'aparell digestiu.
  • Si vomiteu sang.
  • Si els excrements són negres o hi ha diarrea amb sang.
  • Si pateix trastorns hemorràgics o de la coagulació sanguínia, o està prenent anticoagulants. Si cal utilitzar alhora medicaments anticoagulants, el metge farà unes proves per a la coagulació sanguínia.
  • Si pateix insuficiència cardíaca greu.
  • Si està embarassada i es troba en el tercer trimestre.

Quan es pot prendre

D'altra banda, la mateixa AEMPS trenca amb errors de percepció. Així doncs, també informa que no hi ha cap dada actualment que permeti afirmar un agreujament de la infecció per covid amb l'ibuprofè o altres antiinflamatoris no esteroïdals, de manera que no hi ha raons perquè els pacients que estiguin en tractament crònic amb aquests medicaments els interrompin. Les fitxes tècniques dels medicaments que contenen ibuprofè ja indiquen que aquest medicament pot emmascarar els símptomes de les infeccions, cosa que podria endarrerir-ne el diagnòstic i ser la causa que es diagnostiquin en estadis més avançats. encara que això es refereix a les infeccions en general, no específicament a la covid. Les guies recomanen l'ús de paracetamol per al tractament simptomàtic de la febre com a primera alternativa. Tanmateix, tampoc no hi ha cap evidència que contraindiqui l'ús d'ibuprofè en el tractament de símptomes menors. En tots dos casos, els medicaments han de ser utilitzats en base a la fitxa tècnica i en la menor dosi capaç de controlar els símptomes.

A l'altra banda, cal recordar que l'ibuprofèn està indicat pel tractament de la febre, el dolor d'intensitat lleu o moderada, inclosa la migranya, el tractament de l'artritis, l' artritis reumatoide juvenil, l'artrosi, l'espondilitis anquilosant de la columna vertebral, la inflamació no reumàtica i per menstruacions doloroses. Juntament amb el paracetamol, l'ibuprofè és un dels medicaments més populars al nostre país, no necessita una recepta mèdica i el poden prendre infants, adolescents i adults. Segons informa l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), el més recomanable és utilitzar la dosi eficaç més baixa durant el menor temps possible per controlar els símptomes.