L'exposició prolongada a la llum durant la nit pot tenir conseqüències negatives per a la salut humana. Però quina classe de llum i com? Un equip d'investigadors del Japó ha identificat un nou tipus de llum amb conseqüències per als canvis fisiològics durant el somni. En un estudi de títol Metabolic responses to polychromatic LED and OLED light at night (Respostes metabòliques a la llum LED policromàtica i OLED a la nit) publicat a la revista Scientific Reports, experts de la Universitat de Tsukuba van comparar els efectes dels díodes emissors de llum (LED) amb díodes emissors de llum orgànics (OLED) en els processos físics que es produeixen durant el somni.

Els LED blancs policromàtics emeten una gran quantitat de llum blava, que s'ha relacionat amb molts efectes negatius per a la salut, inclòs sobre el metabolisme. Al contrari, els OLED emeten llum blanca policromàtica que conté menys llum blava. Tanmateix, l'impacte de l'exposició a LED i OLED durant la nit no s'ha comparat en termes de canvis en el metabolisme energètic durant el somni, una cosa que els investigadors de la Universitat de Tsukuba van intentar abordar.

Llum blavaL'estudi ha constatat l'impacte de la llum nocturna en les persones

"El metabolisme energètic és un procés fisiològic important que es veu alterat per l'exposició a la llum", diu l'autor principal de l'estudi, el professor Kumpei Tokuyama. "En comparació amb els LED, l'exposició a OLED tindria un efecte reduït en l'arquitectura del somni i el metabolisme energètic, similar al de la llum tènue".

L'estudi

Per provar aquesta hipòtesi, els investigadors van exposar a 10 participants masculins a LED, OLED o llum tènue durant 4 hores abans de dormir en una cambra metabòlica. Després, els investigadors van mesurar la despesa d'energia, la temperatura corporal central, l'oxidació de greixos i la 6-sulfatoximelatonina, que és una mesura dels nivells de melatonina, durant el somni. Els participants no havien viatjat recentment ni participat en una feina per torns.

"Els resultats van confirmar part de la nostra hipòtesi", explica el professor Tokuyama. "Encara que no es va observar cap efecte sobre els processos del son, la despesa d'energia i la temperatura corporal central no van disminuir significativament després de l'exposició a OLED. A més, l'oxidació de greixos durant el son va ser significativament menor després de l'exposició a LED en comparació amb OLED".

Així mateix, l'oxidació de greixos durant el somni es va correlacionar positivament amb els nivells de 6-sulfatoximelatonina després de l'exposició a OLED, el que suggereix que l'efecte de l'activitat de la melatonina sobre el metabolisme energètic varia segons el tipus d'exposició a la llum. "Per tant, l'exposició a la llum durant la nit està relacionada amb l'oxidació dels greixos i la temperatura corporal durant el son. Les nostres troballes suggereixen que tipus específics d'exposició a la llum poden influir en l'augment de pes, juntament amb altres canvis fisiològics," diu el professor Tokuyama.