Als 48 hores de néixer, als nadons nounats se'ls fa una prova de punció al taló que serveix per detectar malalties hereditàries del metabolisme. Per això es mesuren els nivells de tiroxina i TSH en sang, dues hormones segregades per la tiroide, per comprovar si existeix un equilibri entre ambdues. Però no només en néixer. Les hormones tiroides són essencials per regular el creixement i el metabolisme fetal i juguen un paper important en el desenvolupament neurològic.

Segons estudis dels últims anys, la contaminació de l'aire afecta la tiroide. Amb l'objectiu d'analitzar aquests factors, un equip d'experts liderat per Amaia Irízar-Loibide, investigadora del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat del País Basc, s'ha proposat d'analitzar en un estudi la relació entre la contaminació atmosfèrica durant l'embaràs i el nivell de tiroxina en el nounat.

El diòxid de nitrogen (NO2) i les partícules fines de menys de 2,5 micres de diàmetre (PM2,5) són dos dels principals contaminants relacionats amb la contaminació de l'aire i el trànsit de vehicles. Les partícules PM2.5, per exemple, són molt fines i entren fàcilment al tracte respiratori.

"En aquest treball analitzem específicament l'efecte de l'exposició materna a aquestes partícules fines i al diòxid de nitrogen durant l'embaràs i el vincle existent amb els nivells de tiroxina en els nounats. Hem estat monitorant setmanalment, ja que el desenvolupament del fetus varia molt d'una setmana a l'altra. Per això intentem realitzar la investigació més detallada possible per conèixer quines són les setmanes d'embaràs més sensibles", explica la investigadora.

Embarassada monitoradaAixí es va analitzar la mostra del projecte INMA (Medi Ambient i Infantesa) a Gipuzkoa. També es van utilitzar dades sobre els contaminants atmosfèrics PM2.5 i NO2, dades sobre els nivells de TSH i T4 dels talons neonatals, etc. recopilades en el projecte.

Segons Amaia Irízar, "els resultats obtinguts en aquest estudi han revelat la relació directa entre l'exposició a partícules fines durant l'embaràs i el nivell de tiroxina en els nounats. Tanmateix, no hem observat un vincle clar amb l'exposició al diòxid de nitrogen". Per tant, aquests resultats coincideixen amb la limitada investigació prèvia.

Els experts han pogut comprovar que l'exposició durant els primers mesos d'embaràs té una influència directa en l'equilibri de les hormones tiroides. Aquests nadons tendeixen a tenir un nivell més baix de tiroxina. A mesura que avança l'embaràs, van descobrir que aquesta relació disminueix gradualment, és a dir, l'exposició de la mare es torna gradualment menys important. Tanmateix, al final de l'embaràs, aquest vincle es fa evident novament, però mostra un efecte contrari: a mesura que augmenta la concentració d'aquestes partícules fines, el nivell d'hormones tiroides també augmenta, la qual cosa té l'efecte contrari sobre l'equilibri. Per tant, han arribat a la conclusió que els períodes de l'embaràs més sensibles quant a contaminació atmosfèrica són els primers i els últims mesos.

"La pròxima tasca seria estudiar els mecanismes pels quals aquestes partícules fines causen efectes oposats al principi i al final de l'embaràs. De fet, aquestes partícules no són més que petites esferes compostes de carboni, i no està clar si l'efecte d'aquestes esferes L’esforç és perquè passen de la placenta al nadó, si altres components adherits a les partícules s'alliberen una vegada que han ingressat a l'organisme", explica. "Necessitem continuar investigant si l'exposició durant l'embaràs afecta no només les hormones tiroides, sinó també altres aspectes com el desenvolupament neuropsicològic, el creixement, l'obesitat, etc."