Avui, com cada 1 de desembre, se celebra el Dia Mundial de la lluita contra el VIH. Aprofitant aquesta data, l'organització Comitè 1 de Desembre ha elaborat una enquesta que revela que més de la meitat dels catalans amb VIH han patit discriminació pel seu estat serològic. A  més, només un 22% del total asseguren no haver estat els protagonistes de cap situació discriminatòria, una xifra que baixa fins al 16% en el cas de les dones. Tot i aquestes preocupants xifres, un 90% de les persones enquestades no ha denunciat aquest tracte discriminatori. 

Només un 10% denuncia 

L'enquesta s'ha elaborat a partir de 255 respostes, el 74% d'homes, un 22% de dones i un 2% de persones no binàries. Es calcula que arreu de Catalunya hi viuen prop de 33.700 persones amb VIH, segons dades del 2019 facilitades pel mateix Comitè. D'aquestes 255 persones, un 27% dels que van respondre manifesten haver patit una discriminació per tenir VIH en el darrer any: un 57% s'han donat en l'àmbit afectiu-sexual, 37% en l'àmbit social i 24% en el de la salut. Algunes discriminacions també han tingut lloc en l'àmbit laboral, concretament el 16%. 

A més, cal tenir en compte que si només un 10% del total denuncien haver patit les discriminacions, d'aquestes un 40% asseguren que no s'han sentit ben ateses.

Sense implementació real 


L'enquesta revela també que el 80% dels que van participar no coneixen el pacte social contra l'estigma i la discriminació de les persones amb VIH aprovat el 2020 pel Govern. De fet, en el manifest d'enguany, el Comitè 1D lamenta que el pacte "no és una realitat ni s'ha arribat a implementar". Per això, torna a reclamar la seva implementació real i que aquesta vagi acompanyada d'una dotació pressupostària adequada i suficient per a la seva culminació, desenvolupament i seguiment.
 

Demandes del Comitè


Davant dels resultats de l'enquesta, el Comitè 1-D ha reclamat a les administracions incrementar la informació i la sensibilització, garantir l'accés universal al tractament i les cures i posar més atenció en el benestar social i mental de les persones amb VIH. També ha demanat promoure l'accés a la feina i a les prestacions, a recursos de formació i inserció laboral i a la confidencialitat.

L’organització ha lamentat que el model actual d'atenció al VIH està massa fragmentat i centrat en el terreny biomèdic i no tracta amb suficient atenció l'estat mental i social de les persones. Per això ha reclamat polítiques que situïn les persones al centre i que permetin un tractament holístic.

Nou Pla d'Acció 

Ahir, en la vigília del Dia Mundial de la lluita contra el VIH, la Comissió Interdepartamental de la Sida a Catalunya va aprovar el Pla d'Acció davant el VIH i altres infeccions de transmissió sexual 2021-2030, amb la intenció de reduir la incidència de les infeccions i treballar contra l'estigma. Salut  ha explicat que aquest pla inclou "els objectius, estratègies i actuacions" que s'han de desplegar durant la dècada vinent. En total, recull més de 50 accions. 

A la imatge principal, un test de sang  / Efe