Gairebé 45.000 cites en sis hores. Un total de 44.597 usuaris ja han demanat cita per vacunar nens d'entre cinc i onze anys en les primeres hores d'obertura de la campanya per immunitzar els petits. El Departament de Salut ha obert la vacunació d'aquesta franja d'edat a la web vacunacovidsalut.cat a les 14.00 hores d'aquest dilluns i fins a les 20.00 hores.

Catalunya ha rebut a primera hora d'aquest matí les primeres 234.000 vacunes pediàtriques contra la covid-19 pels nens de cinc a onze anys facilitades pel Ministeri de Sanitat. Així, la campanya de vacunació començarà el pròxim dimecres dia 15 de desembre i no es portarà a terme a les escoles, sinó als centres de vacunació ja habilitats arreu del país per adults, a més d'alguns ambulatoris i hospitals amb línies pediàtriques.

Interval de vuit setmanes

El grup de cinc a onze anys a Catalunya el conformen uns 550.000 nens i Salut estima que acabaria d'administrar totes les dosis (primeres i segones, amb un interval de vuit setmanes) entorn de març. Per a aquest grup es prioritzen els considerats de risc, però no hi ha franges d'edat, de manera que es pot demanar dia i hora indistintament de si el nen té cinc o deu anys. Cal recordar que si el menor ha contret el virus se'l vacunarà amb una única dosi entre la setmana quatre i vuit posterior a la infecció. Igualment, el Departament de Salut recorda que el grup prioritari a vacunar són les persones majors de seixanta anys per a l'administració de la dosi de record.

La quantitat administrada serà menor que en la vacuna per a adults. D'aquesta manera, s'administraran 0,2 ml i la vacunació completa requerirà dues dosis en un període de temps de vuit setmanes. Igualment, si un nen ja ha patit el coronavirus, se li administrarà una dosi de la vacuna i constarà com a pauta completa.

Consentiment informat

Si a l'hora de vacunar-se no van acompanyats de pares i mares, caldrà un consentiment informat. El mateix consentiment també es va demanar per a la franja de dotze a quinze anys. També està bé remarcar que la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha reiterat aquest dilluns que tota la vacunació requerirà cita. És a dir, caldrà demanar dia i hora tant sí com no. Cabezas també ha puntualitzat una especificitat important: si en el període entre la primera i la segona dosi el nen o la nena fa dotze anys, se li administrarà una segona dosi d'adult.

Per la seva banda, la secretària s'ha mostrat molt preocupada per la tendència a l'alça del coronavirus a Catalunya. I és que la positivitat ja s'acosta al 10%, mentre que l'OMS fixa el límit en el 5% per constatar que un país té la pandèmia sota control. La incidència de casos és més alta en les franges on no s'ha obert encara la vacunació.

 

Imatge principal: Caixes amb dosis de la vacuna pediàtrica de Pfizer / ACN