La Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI) i la Societat Portuguesa de Medicina Interna (SPMI) han publicat un document de consens en el qual adverteixen que el canvi climàtic, meteorològic i hídric és responsable "del 45% de totes les morts notificades des de l'any 1970". En el document han participat 32 societats, col·legis i associacions de Medicina Interna de 29 països de parla hispana i portuguesa. Totes aquestes entitats han acordat en el text que el canvi climàtic, meteorològic i hídric representa el 50% de tots els desastres i està tenint un "impacte fort i durador a les persones, amb dany directe i indirecte en la seva salut mental i benestar psicosocial". 

Entre les amenaces que assenyala el document es troba el fet que les zoonosis, malalties infeccioses que passen d'animals a humans, han augmentat. En el text s'assenyala que aquestes són responsables del 100% de les pandèmies, les malalties relacionades amb l'aigua que provoquen 3,4 milions de morts a l'any i les transmeses per aliments, 420.000 morts anuals de manera global. El document també subratlla que aquestes conseqüències climàtiques afecten especialment les poblacions més vulnerables, assenyala el document que apel·la a la "ineludible responsabilitat" dels professionals sanitaris en aquest problema emergent.

Nou de cada deu persones respira aire contaminat 

Un dels factors ambientals que té més impacte en la salut és la contaminació atmosfèrica. El text de consens també adverteix que nou de cada deu persones respira aire amb nivells contaminants que superen els límits establerts per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Segons els internistes, la contaminació de l'aire i l'augment d'al·lèrgens impulsa el creixement de malalties cardíaques i cerebrovasculars, càncer de pulmó, malaltia pulmonar obstructiva crònica, asma i al·lèrgies.

Segons exposen al text aquestes societats medicocientífiques, els sistemes de salut han de treballar per augmentar la resiliència climàtica i la sostenibilitat ambiental i fan una crida a la implicació de tots els professionals de la salut en aquesta lluita global. A més, posicionen la Medicina Interna com a especialitat central per respondre a aquests desafiaments.

Per a l'elaboració del document es va constituir el juliol del 2023 un grup de treball amb representants d'una trentena de societats i associacions de medicina interna que va concloure amb deu recomanacions per als professionals de la salut.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!

🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.