El confinament i la por a sortir per malalties o afectacions lleus també ha repercutit en la vista. Així ho constata un estudi de Miranza, una associació d'oftalmòlegs espanyols que ha elaborat un estudi La salut ocular en temps de pandèmia i dona una dada rellevant: el 30% dels enquestats assegura que ha perdut vista durant la pandèmia. 

Però aquesta no és l'única dada que s'ha extret dels 400 pacients i 100 oftalmòlegs. N'hi ha de més greus: el 55% dels oftalmòlegs enquestats admeten atendre més casos de pacients en estat més greu o avançat que fa un any, a causa del retard dels controls en malalties degeneratives com el glaucoma.

La por de les persones al contagi (49%) i les restriccions dictades per les autoritats (28%) són els dos factors que més han influït en el descens de les revisions oftalmològiques en els últims mesos.

Patologies a l'alça

També han classificat les malalties o afectacions més evidents d'aquesta pandèmia que encara no ha acabat. Segons el 51% dels professionals, en els últims dotze mesos s'ha produït un augment de determinades malalties oculars, entre les quals destaquen l'ull sec, la DMAE i la miopia entre infants i joves.

Les principals causes que han provocat aquest increment són els nous hàbits dels ciutadans durant la pandèmia i el context d'estrès i incertesa que viu actualment la societat.

Les pantalles, la causa principal

Passar més hores a la llar, ha augmentat el consum de dispositius tecnològics. Segons recull l'estudi de salut ocular, 8 de cada 10 ciutadans utilitza de manera habitual un telèfon intel·ligent, la televisió i un ordinador o portàtil, i de mitjana passa entre dues i tres diàries davant d'una pantalla. Les malalties oculars que en deriven són: fatiga ocular (98%), seguit de astenopia acomodativa o de convergència (93%) i miopia (75%).

Bàsicament, hi ha dos grups de població amb més risc de patir problemes oculars degut a l'ús excessiu d'aquests dispositius: es tracta dels nens entre 3 i 12 anys i els adolescents entre 13 i 18 anys.

Tot i la preocupació que generen aquestes dades, prop de la meitat dels experts (46%) considera que no hi ha proves suficients per afirmar que la sobreexposició a les pantalles suposi l'aparició entre els més joves de problemes oculars associats amb una edat avançada. No obstant això, un 40% sospita que pugui tenir relació i només un 13% ho confirma.