El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha cancel·lat la visita que havia de fer a Madrid aquest divendres, segons han informat fonts de la Casa del Rei, després que aquest dimarts hagués anunciat la trobada que havia de mantenir amb Felip VI i un posterior dinar al Palau Reial. El Palau de la Zarzuela no ha explicat els motius de la suspensió de la visita, que era la primera de caràcter bilateral de Zelenski a Espanya i en la qual estava previst que es reunís amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per signar un acord en matèria de seguretat. Fonts diplomàtiques han apuntat que el viatge del president d'Ucraïna, que incloïa Portugal, es deu a la complexa situació que travessa aquest país davant l'ofensiva russa després de més de dos anys de guerra.

El govern espanyol no va arribar a anunciar oficialment la visita, tot i que dilluns fonts de l'Executiu n'havien reconegut els preparatius i havien declarat que s'hi preveia signar l'acord bilateral en matèria de seguretat. La Zarzuela sí que va informar entorn de les 14.00 hores d'aquest dimarts dels actes que el president ucraïnès tenia amb Felip VI —una reunió seguida d'un dinar al Palau Reial— durant la seva visita oficial a Espanya. Tanmateix, dues hores després, en una roda de premsa a la seu del Ministeri d'Afers Estrangers a Madrid, el seu titular, José Manuel Albares, va evitar confirmar la visita de Zelenski. "Sobre qualsevol moviment del president Zelenski en qualsevol lloc del món, per qüestions de seguretat, en primer lloc, no faré cap comentari, ni per confirmar, ni per desmentir, ni per afegir", va assenyalar.

El govern espanyol no en volia donar detalls

Albares va indicar que dilluns s'havia posat en contacte telefònic amb el seu homòleg ucraïnès, Dmitró Kuleba, però va insistir que "per molts motius, inclòs el de seguretat," no es pronunciaria sobre el possible viatge de Zelenski. En aquesta roda de premsa va comparèixer al costat d' Albares el seu homòleg de Portugal, Paulo Rangel, qui va compartir que no era prudent donar detalls sobre una eventual visita de Zelenski a Lisboa per raons de seguretat. "Moltes vegades —va explicar— aquestes visites són decidides a l'últim moment i, per tant, no val la pena especular".

Diversos mitjans de Portugal van informar a primera hora d'aquesta nit passada que es cancel·lava la visita a aquest país i a Espanya, i fonts del govern espanyol van insistir que des de l'Executiu en cap moment no es va donar oficialment per feta. Ha estat a mitjanit quan la Zarzuela ha informat de l'anul·lació dels actes amb Zelenski que prèviament havia anunciat.

Anthony Blinken, de visita a Ucraïna

Ucraïna viu una ofensiva de Rússia al nou front obert divendres a la regió nord-oriental de Khàrkiv, i Zelenski va rebre aquest dimarts a Kíiv el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken. Blinken, que ha viatjat per sorpresa per reafirmar el suport de Washington davant aquesta ofensiva russa, ha reconegut que Ucraïna passa per "moments difícils" i ha confirmat que l'ajuda militar nord-americana aprovada el mes passat ja ha començat a arribar al front.

Sánchez ha anat reiterant també el suport d'Espanya a Ucraïna, tal com va ratificar a Zelenski a la conversa telefònica que van mantenir el 7 de maig passat i en la qual li va garantir aquest suport tot el temps que calgui. El president del govern espanyol va informar que en aquesta conversa van parlar sobre els avenços de l'acord de seguretat entre Espanya i Ucraïna, que estava previst que es rubriqués aquest divendres a Madrid. Amb motiu d'aquesta xerrada, el president del govern espanyol també va anunciar que serà present el mes que ve a Suïssa a la Conferència de Pau sobre Ucraïna.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!