El diputat del PSC al Congrés, José Zaragoza, no amaga els desitjos dels socialistes per anar a eleccions el proper 14 de febrer. Ometent els riscos sanitaris que tots els experts han recollit en els seus informes, i el gir que dona el TSJC a un Decret aprovat per majoria al Parlament, Zaragoza es basa en el respecte a la llei.

I també carrega contra els independentistes com el mal de tot el desgavell previ que està aflorant amb aquests comicis. En una entrevista a La Sexta, ha estat rotund: "El Govern de la Generalitat, de moment, ha de respectar la llei i comunicar que el procés continua per donar garanties democràtiques als ciutadans".

Aquest és l'avís que dona Zaragoza mentre el TSJC no acabi d'escoltar totes les parts i resolgui el procés que ara està en mesures cautelars. El diputat situa el desenllaç final aquest mateix divendres i adverteix Junts per Catalunya i Esquerra: "El que li demanaria al Govern és que rectifiqués i busqués un acord que ens permetés celebrar unes eleccions de forma normal. No sé per què l'habilitat que té aquest Govern dels partits que es barallen en buscar dificultats quan les coses són més senzilles. Tenen la capacitat de fer el ridícul i haurien de tenir menys por i més confiança amb la ciutadania".

Així doncs, la conclusió del PSC és clara: el problema no és la data sinó les mesures amb què s'ha treballat per garantir la protecció sanitària de tothom. Cal recordar que totes les mesures especificades a la LOREC s'han contemplat i no s'ha afegit cap modificació perquè no es recull l'excepcionalitat d'una pandèmia. Tan sols el vot electrònic ha estat un dels temes més discutits però tampoc es recull per llei ni ha aconseguit la majoria parlamentària per ser impulsat. Zaragoza considera que, malgrat la tercera onada que ja ha superat rècords diaris de contagi respecte la primera, hi ha "una situació de normalitat".

Des del principi, els socialistes han tingut pressa per no ajornar la data de les eleccions fins el punt de quedar-se sols en defensar aquesta idea. Posteriorment, van acceptar passar la data per Setmana Santa i finalment van allunyar-se del seu discurs inicial en una comunicació a dues bandes, des de Catalunya i Madrid, que va confondre l'opinió pública: la posició sobre una data o altra es donava des del PSC amb Iceta però també a Madrid amb el PSOE i el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo que, finalment va desistir seguir donant declaracions confoses.