El govern espanyol compta amb un avalador de pes per reformar els delictes de rebel·lió i sedició: José Luis Rodríguez Zapatero. Un cop més, l'expresident espanyol ha sortit per defensar la sortida dialogada del conflicte català, que al seu parer també passa per la reforma del Codi Penal. "Convé fer-ho" per desinflamar la situació, ha arribat a dir l'exdirigent socialista, que ha dit que aquests tipus penals "venen d'una altra època" i necessiten una actualització. Conscient que rebaixaria les penes dels presos, ho ha defensat.

En una entrevista aquest divendres al matí a la Cadena SER, Zapatero ha parlat sense embuts: "No tinc cap pudor per dir que la política criminal, la política penal, la política legislativa estan també per contribuir en la mesura que puguin, respectant l'ordenament constitucional i els fonaments de l'Estat de dret, al que suposa la crisi més greu que hem tingut en els últims 20 anys de la nostra democràcia, que és el conflicte de Catalunya".

En aquest sentit, en relació a les rebaixes de penes que implicaria, Zapatero ha sostingut que ajudaria a desinflamar: "Qualsevol que conegui els límits d'un conflicte on estan implicats temes relacionats amb el Codi Penal amb penes d'anys sap que això influeix, sens dubte".

L'expresident del govern espanyol ha defensat que "el Codi Penal exigeix una reforma", i fins i tot que caldria "tocar alguna cosa" del seu text a cada legislatura. "En el tema que ens ocupa, és evident que quan un llegeix i rellegeix uns articles que certament mai va pensar que s'haurien d'aplicar en democràcia, s'adona que xoquen", ha assegurat. "Venen d'on venen, d'una altra època, com la rebel·lió, la sedició, etcètera", ha reblat. 

Aquesta setmana, el govern espanyol ha obert el meló de la reforma del Codi Penal, una reforma àmplia que inclouria l'enduriment de la rebel·lió i la rebaixa de la sedició. Això beneficiaria els presos polítics, que podrien demanar una revisió de condemna amb caràcter retroactiu. No han trigat a saltar els barons crítics, com el castellanomanxec Emiliano García-Page, ele qual ha advertit que "aigualir el delicte de sedició és convidar a fer-ho cada cap de setmana".