L'exministre José Ignacio Wert ha assegurat que continua pensant que cal "espanyolitzar als nens catalans", com va afirmar l'any 2012 al Congrés dels Diputats, quan assumia la cartera de Cultura en el primer govern de Mariano Rajoy. "Continuo pensant-ho en exactament en els mateixos termes en què en el seu moment ho vaig dir, que eren molt precisos: cal aconseguir que en el sistema educatiu puguin sentir-se tan orgullosos de la seva identitat espanyola com de la seva identitat catalana, perquè les dues els enriqueixen i els fan millors", ha afirmat en una entrevista a Europa Press amb to provocatiu.

Wert ha presentat avui a Madrid el seu llibre La educación en España. Asignatura pendiente. Un assaig on repassa els quatre anys que va passar al capdavant del Ministeri d'Educació, durant els quals va impulsar la Llei de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE), coneguda com a Llei Wert. Una reforma que, malgrat comptar amb el rebuig de tota l'oposició en el moment de la seva aprovació el 2013, segueix en vigor. L'exministre ha escrit el llibre a París (França), la seva actual ciutat de residència.

Des de la distància, Wert ha assegurat que observa la situació política espanyola "amb preocupació" amb la sensació "descoratjadora" que "des de desembre del 2015 el país està políticament aturat", amb una "paràlisi política" que, en la seva opinió, tindrà efectes a curt termini. "No són uns anys qualssevol, estan passant coses molt importants i el cost d'aquesta paràlisi l'estem començant a sentir, però el sentirem molt més en el futur", augura.

Sobre la situació a Catalunya, l'exministre d'Educació assenyala la "responsabilitat importantíssima" que ha tingut, en la seva opinió, el sistema educatiu d'immersió lingüística, dissenyat segons Wert per a "la construcció de l'anomenada identitat nacional catalana". "En el Programa 2000 que van impulsar els primers governs de Convergència de Pujol ja es declarava clarament el propòsit d'utilitzar l'educació com un element essencial en la construcció de l'anomenada identitat nacional catalana", ha afegit Wert, que atribueix al sistema d'immersió lingüística aquest propòsit per sobre de "garantir un coneixement de la mateixa profunditat de les dues llengües" oficials a Catalunya. "Per dir-ho amb més claredat, té més que veure amb la creació d'una identitat nacional catalana excloent, i per tant amb una exclusió d'una identitat compartida incloent", postil·la Wert en declaracions a Europa Press.

L'Estatut assenyala que el català i el castellà són oficials, però només el català té la consideració de llengua pròpia de Catalunya.