El diari The Washington Post ha advertit avui que "la difícil situació" dels presos polítics catalans està "frenant el diàleg" entre Catalunya i l'Estat espanyol, per trobar una sortida política.

El diari nord-americà ha seguit una concentració davant la presó de Lledoners, en solidaritat amb els presos polítics, i expliquen l'alegria dels presents quan un pres oneja des d'una finestra de la cel·la una estelada.

"Els presos independentistes catalans, al costat dels que van fugir a l'estranger per evitar ser processats per Espanya, s'han convertit en un símbol emocional del que molts perceben com el dur intent d'Espanya d'esclafar el moviment independentista de Catalunya. També són un obstacle clau en les negociacions per trobar una sortida al bloqueig polític, la pitjor crisi constitucional que ha patit Espanya en dècades", assenyala The Washington Post.

El diari explica que el president espanyol, Pedro Sánchez, va acostar els presos a Catalunya, però que això és insuficient per a les autoritats catalanes, que reclamen que el fiscal canviï de posició i alliberi els presoners polítics.

"El govern central, que nomena el fiscal general de l'Estat, es manté en la línia de dir que els independentistes estan rebent el tracte d'acord amb la llei espanyola. Però alguns dirigents han reconegut que el diàleg seria més fàcil amb els catalans fora de la presó", ha apuntat. Recorda que tant el ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, com la d'Afers Territorials, Meritxell Batet, també han fet declaracions en aquest sentit.