The Wall Street Journal recomana al govern espanyol que apliqui "amb sensatesa però sense timidesa" la llei per a "protegir" la Constitució. En un editorial molt dur sobre el conflicte Catalunya-Espanya, la bíblia dels mercats financers nord-americans es fa seus gairebé fil per randa l'argumentari del govern espanyol.

També es basa en algunes suposicions un pèl agosarades, com quan jutja les intencions dels catalans en explicar que "diuen que volen seguir a Espanya però elegeixen representants separatistes, probablement com a protesta i en el benentés que Madrid mantindrà el país [Espanya] unit sigui com sigui". També quan parla dels "catalans lleials" als que Rajoy està "obligat a servir", encara que això suposi un "fort desplegament policial".

En cap moment esmenta la repressió policial del 1-O ni tampoc els ferits.

L'ombra d'Aznar

The Wall Street Journal és propietat de News Corp, el grup mediàtic que presideix Rupert Murdoch. Un dels consellers del grup és l'expresident del govern espanyol José María Aznar, que va ser renovar a la junta d'accionistes del passat 15 de novembre, com explica el diario.es. La retribució d'Aznar, que presideix la Comissió de Nomenaments i Govern Corporatiu, va ser de 192.000 euros l'any fiscal 2016, en què News Corp va fer pèrdues per 740 milions de dòlars.

L'arrencada és de cavall. "És un món de bojos si a un polític electe que aplica la constitució se l'acusa de donar un cop d'estat, però així està la cosa a Catalunya", comença. Més endavant, afegeix que "els separatistes, encapçalats pel president Carles Puigdemont, reclamen que Catalunya va decidir la seva independència en un referèndum aquest mes. Res de tot això va passar. Una majoria de la minoria de catalans que van participar en un esdeveniment publicitari disfressat de votació van dir que volien separar-se. Una ordre constitucional l'havia il·legalitzat abans. Va ser un intent d'una banda d'exercir el govern (mob rule)".

Segueix animant Rajoy a ser tan contundent com convingui. "Madrid ha de ser sensat però no tímid a l'hora d'aplicar la llei. No hi ha res antidemocràtic en això. Un líder nacional [d'Espanya] electe com cal prova d'oferir als seus ciutadans la protecció de la constitució enfront d'una minoria d'agitadors", diu.

L'editorial també incorpora un argument que han fet servir alguns càrrecs comunitaris a Brusel·les, relacionat amb evitar que el desig d'independència s'escampi a altres regions d'Europa. "La pitjor amenaça per Espanya (i per a Europa) seria establir el precedent de permetre que uns votants fraudulents divideixin un país".

No fa ni tres dies, diumenge passat, el diari es mostrava escèptic davant unes eleccions anticipades a Catalunya en aplicació de l'article 155. "Les eleccions anticipades no necessàriament aportaran més estabilitat; els polítics independentistes podrien augmentar la seva representació al Parlament, segons algunes enquestes". Exposava també que les mesures legals del govern espanyol poden arribar a frenar "momentàniament" l'independentisme "però és molt poc provable que puguin fer desaparèixer el suport a la secessió".