L'al·licient per treure un bon resultat electoral no és només aspirar a governar, sinó garantir la bona salut de les finances del partit. Com més vots, més diners rebrà l'organització política de les arques públiques. De cara a la nova legislatura que s'acaba d'estrenar, la Mesa del Parlament ja ha tancat quant i com es repartiran les corresponents subvencions. Concretament seran 12.709.171,89€ cada any que duri. 

WhatsApp Image 2021 04 27 at 15.50.53

L'assignació s'atorga als grups parlamentaris "per exercir les seves funcions", és a dir, per sufragar les despeses que tenen els partits per funcionar. Aquesta partida, però, no inclou ni el sou dels diputats ni tampoc el cost de contractació dels col·laboradors que contractin com a assistents. Aquest punt és una novetat en relació a les anteriors legislatures. Fins ara, el paquet de subvencions incloïa les despeses de personal assistent de cada grup, però des d'aquesta legislatura és el Parlament qui els contracta directament com a personal eventual.

Segons fonts de la cambra, d'aquesta manera poden garantir que les condicions salarials dels treballadors contractats compleixin uns mínims. Tal com funcionava abans, els grups podien decidir quant pagaven i quants assessors fitxaven. Ara, en canvi, hi ha més control institucional. 

PSC i ERC, el gruix del pastís

Restant, doncs, el capítol de personal eventual -que segons fonts parlamentàries puja uns 3 milions més- el total en subvencions és lleugerament superior aquesta legislatura que la passada, no perquè s'hagin augmentat les partides destinades a cada grup, sinó perquè hi ha un grup més al Parlament, Vox. 

Els dos grups que s'enduran el gruix del pastís són el PSC i ERC, amb 3.000.140€ cadascun. En següent lloc hi ha Junts per Catalunya, que en tindrà 2.919.090. A Vox, que és la quarta força al Parlament, li pertoquen 1.044.835€. Al darrere hi ha la CUP, que disposarà de 902.005€, En Comú Podem, amb 820.955€ i Ciutadans, que en rebrà 678.125. Per últim, l'assignació al PP serà de 343.880€. Totes aquestes quanties són anuals. 

Comptant, doncs, personal eventual i subvencions, el total seran uns 16 milions, que és pràcticament el mateix que es van repartir -anualment- en la legislatura passada. 

A la imatge principal, l'escala noble del Parlament. / S. Alcàzar