El Tribunal Suprem ha rebutjat la mesura cautelar demanada per Vox que se l'inclogui als debats en mitjans públics i privats de la campanya de les eleccions de Castella i Lleó. Així ho acorda l'alt tribunal en una interlocutòria en què acorda que no hi ha lloc a la mesura cautelar de la participació de Vox en els debats electorals previstos per al proper dia 31 i el 9 de febrer "per no reunir les condicions exigides a la llei electoral de Castella i Lleó, al no tenir grup parlamentari propi". La ultra dreta espanyola va presentar un recurs contra l'acord de la Junta Electoral Central del passat 20 de gener, que va confirmar la seva no inclusió en debats electorals durant aquesta campanya i va sol·licitar com a mesura cautelar que mentre es resol el Tribunal Suprem, acordés la seva participació en aquests. El Suprem, no obstant, demana a l'administració electoral que asseguri que les mesures compensatòries per no participar en els debats responguin al que estableix una instrucció de la Junta Electoral de Castella i Lleó del 2019.

Per què a Catalunya sí?

Aquesta estableix que cal "proporcionar informació compensatòria suficient sobre els altres candidats, respectant els principis de proporcionalitat i neutralitat informativa". Una situació molt diferent de la que es va donar als debats de les darreres eleccions a Catalunya on, el canal públic TV3, va incloure Vox. L'explicació que en el seu moment va donar la mateixa TV3, feia recaure la decisió en la mateixa Junta Electoral que ara té un altre criteri: "El pla de cobertura de la CCMA ha previst en aquesta campanya per a les incloure Vox en les entrevistes, els debats i la informació als Telenotícies. Incloure l'extrema dreta en la cobertura ha provocat la queixa del Consell Professional de TV3, recollint el malestar dels periodistes dels serveis informatius. Durant les campanyes electorals, la Junta Electoral obliga els mitjans públics a seguir un criteri de proporcionalitat segons la representació aconseguida per cada partit. Proporcionalitat ponderada seguint criteris periodístics. També obliga a donar una cobertura igual o inferior als partits sense representació, però que van superar el 5% dels vots en eleccions posteriors a les del Parlament del 2017.Ara és el cas de Vox i també de Junts, que no té drets, perquè pertanyen al PDeCAT, però se li reconeixen com a propis els resultats en les últimes eleccions". En aquest cas, també van posar al mateix sac el cas de Junts i Vox. D'altra banda, la seva llei es diferent que la catalana i des d'aquí es va emparar a que tenen grup al Congrés dels Diputats. 

Un debat polèmic a Castella i Lleó

L'actual presidència del PP a la comunitat de Castella i Lleó pretenia que el debat tan sols se celebrés pel seu propi canal. Però, finalment, la Junta també ha dit la seva i RTVE en farà un de paral·lel. En una reunió, la Junta Electoral de Castella i Lleó ha arribat a un acord aquesta setmana per estimar el recurs presentat per la Corporació RTVE on es demanava organitzar un dels dos debats electorals previs a les eleccions de la comunitat el proper diumenge 13 de febrer. La Comissió de Professionals del Periodisme a Castella i Lleó havia assignat prèviament al medi privat Radio Televisió de Castella i Lleó l'organització dels dos debats en què es trobaran els principals candidats a presidir la comunitat. En el recurs presentat per RTVE, es manifestava que la corporació pública havia presentat la millor oferta, amb la major difusió possible, ja que s'emetria en directe el debat a televisió, ràdio, web i app. Les tensions i discordàncies que es viuen en la prèvia d'aquestes eleccions constaten com, una victòria d'uns o altres, pot ser la punta de llança o donar el favoritisme cap a les properes generals.