El president de les Corts de Castella i Lleó, Carlos Pollán (Vox), ha exigit al PSOE que retiri la bandera LGTBI que han penjat aquest dimarts a les finestres dels despatxos socialistes a l'edifici parlamentari amb motiu del Dia de l'Orgull LGTBI, que es commemora aquest dimecres 28 de juny. El president ultradretà ha amenaçat d'ordenar als serveis de seguretat de la Cambra que retirin la bandera si el PSOE no ho fa. Els socialistes s'han negat a atendre l'exigència de Pollán i, segons han explicat a EFE, desconeixen si el president de les Corts complirà l'amenaça i, si fos el cas, quan ho farà. 

Amb Pollán nouvingut al càrrec de president de les Corts aquest març, el criteri de Vox ha prevalgut per a rebutjar que la Cambra aculli cap iniciativa vinculada als actes commemoratius del Dia de l'Orgull, que en anys precedents sí que havien tingut cabuda, amb la projecció exterior de la bandera arc de Sant Martí, entre altres accions.

Pollán al·ludeix a la sentència 1163/2020 de la Sala Tercera del Tribunal Suprem, que estableix que la utilització de banderes no oficials en l'exterior dels edificis i espais públics no és compatible amb el marc constitucional, per justificar la seva exigència. Per això, el dirigent ultradretà ha demanat al PSOE a "retirar immediatament les banderes penjades a la façana de l'edifici" i, amenaça, "en cas de no ser així, s'ordenarà als serveis de seguretat de la Cambra que ho facin".  

El PSOE es nega a retirar la bandera

El portaveu del Grup Socialista a les Corts de Castella i Lleó, Luis Tudanca, ha dirigit un escrit a la Presidència de la Cambra en el qual argumenta que no retirarà la "pancarta" fins que no conclogui el Dia de l'Orgull LGTBI. El PSOE justifica que es tracta d'una pancarta en comptes d'una bandera i, per tant, "no contravé" en cap cas la llei que regula l'ús de banderes als edificis oficials. Per a argumentar la seva posició, els socialistes recorden una Sentència del Tribunal Superior de Justícia d'Aragó que va establir que "la mera utilització dels colors arcs de Sant Martí i la seva col·locació al balcó municipal no vulnera la llei de banderes. Sota pena que consideréssim que també vulneraria aquesta llei, la col·locació d'una pancarta amb els colors del Reial Saragossa, el dia que es festegi l'ascens a primera, o la col·locació d'una bandera amb el color morat el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona".

"La col·locació de la pancarta no viola cap llei, igual que tampoc ho han fet les successives projeccions en la façana de les Corts de símbols i eslògans amb diversos motius", ha continuat l'escrit dels socialistes, que han recordat que la mateixa institució, en anys anteriors, va arribar a il·luminar la façana amb els colors arcs de Sant Martí. Així mateix, el PSOE ha insistit que la pancarta del moviment LGTBI està col·locada en dependències del Grup Parlamentari Socialista, no en espais comuns, i que si procedís a irrompre en els despatxos dels parlamentaris per a la retirada forçosa de la pancarta, el grup es veurà "obligat a interposar quantes accions legals li assisteixin". "El que s'està realitzant és un exercici legal de llibertat d'expressió per part dels Procuradors i, en cap cas, pot ser objecte de cap coacció", ha conclòs l'escrit.