El president del grup parlamentari del partit ultra Vox, Ignacio Garriga, s'ha estrenat avui al Parlament amb un discurs obsessiu a favor del rei Felip VI, de qui ha assegurat que és el representant de "l'única institució que ha estat al lloc que li corresponia en els moments més durs". "El rei va frenar el cop d'estat amb el seu discurs del 3 d'octubre del 2017", ha insistit en diverses ocasions. Garriga no ha salvat ni tan sols el govern espanyol amb la decisió d'aplicar a Catalunya l'article 155. L'únic que ha defensat Espanya a Catalunya al seu entendre ha estat la monarquia.

Garriga ha hagut de fer la seva intervenció amb la sala del plenari mig buida, perquè l'han abandonada els diputats d'ERC, Junts, la CUP i comuns, a més d'alguns del PSC, que li han fet el cordó sanitari. Els membres del Govern, entre ells el candidat Pere Aragonès, s'hi han quedat. Fonts dels comuns han concretat que havien parlat amb tots els partits del cordó sanitari, de marxar deixant algun "un equip de guàrdia".

 

El representant de Vox ha aprofitat la seva intervenció per menysprear els altres partits unionistes i ha anunciat sense embuts que la seva oposició "serà radical". "Som el primer partit nacional espanyol amb presència en aquesta cambra", ha deixat anar.

Garriga ha carregat contra l'escola catalana, els menes, i la immigració "il·legal", com fa habitualment, i ha tornat a demanar el tancament de TV3. També ha carregat contra la presidenta del Parlament, Laura Borràs. "Han pervertit les institucions fins a posar una imputada com a presidenta del Parlament", ha deixat anar. "El separatisme és odi i violència", ha reblat.

169A2374 (2)

El ple del Parlament durant la intervenció del representant de Vox, Ignacio Garriga | Sergi Alcàzar

Després de la intervenció de Garriga, la presidenta del Parlament ha retret a Vox que en el seu discurs s'havien fet "discriminacions per raons de raça, afirmacions infundades i lesives que vulneren drets fonamentals com la presumpció d'innocència". "El camp de joc del Parlament serà el dels drets fonamentals, i espero que tots ho recordin", ha advertit.

Aragonès ha intervingut després, per afirmar que amb l'odi no es construeix res, i ha recordat Neus Català, supervivent dels camps de concentració nazis.