L'extrema dreta porta la batuta de les iniciatives en el camp conservador. Si primer va ser el veto parental, ara ha estat la il·legalització dels partits independentistes. El líder de Vox, Santiago Abscal, ha registrat aquest dilluns al Congrés dels Diputats una proposició de reforma de la llei de partits per il·legalitzar qualsevol formació independentista, des d'ERC, JxCat i la CUP fins a EH Bildu. Fins i tot podria afectar el PNB i el BNG. La iniciativa arriba dos mesos després que els ultres aconseguissin aprovar a l'Assemblea de Madrid una proposició no de llei que instava a la il·legalització. Aquell text va rebre el suport del PP i Ciutadans. Està per veure què faran ara.

En roda de premsa des de la cambra baixa, el dirigent ultradretà ha defensat que la seva intenció és il·legalitzar "tots els partits que pretenguin la destrucció de la unitat nacional", un fet que afectaria ERC, JxCat, la CUP i EH Bildu, però també podria afectar el PNB o el BNG si busquessin aquest objectiu. Segons Abascal, la iniciativa aboca a la il·legalització tots els partits que no recullin expressament en els seus estatuts l'acatament a la Constitució espanyola.

 

 

El text registrat per Vox estableix que "un partit polític serà declarat il·legal quan la seva activitat vulneri els principis democràtics, particularment quan amb la mateixa persegueixi deteriorar o destruir el règim de llibertats o impossibilitar o eliminar el sistema democràtic, així com quan persegueixi deteriorar o destruir la sobirania nacional o la indissoluble unitat de la nació espanyola".

"No es tracta només de proclamacions ideològiques sinó també d'actuacions reiterades i sistemàtiques que ja han merescut la més severes sancions de la jurisdicció nacional, constitucional i ordinària", sostenen els ultres.