Ha estat protagonista directe de totes les causes obertes contra l'independentisme català. I ara que és al Parlament, Vox promet seguir el mateix guió, especialment per combatre el cordó sanitari que tots els grups parlamentaris menys Cs i el PP han traçat per anul·lar-los. El partit que encapçala Ignacio Garriga ha promès anar als tribunals per aturar l'intent de veto que ERC, Junts, CUP i comuns estudien articular contra l'accés del senador que correspondria enviar a Vox en nom del Parlament. 

Com ja va avançar ElNacional.cat, independentistes i comuns van anunciar aquest dijous que estan buscant la cobertura jurídica per impedir que la cambra catalana enviï un representant d'ultra dreta al Senat. "Els que vulguin estar fora de la llei, que no dubtin que Vox anirà a la justícia amb noms i cognoms dels presents a la Mesa i de tots els que vulguin robar la representació als catalans. Amb noms i cognoms aniran desfilant pels jutjats". Ha estat l'amenaça de Garriga, aquest divendres des de la sala de premsa del Parlament. "No en deixarem passar ni una", ha advertit, tot recordant que a Vox li toca per llei un senador. 

El cert és que la llei estipula que la Mesa i la Junta de Portaveus repartiran els vuit senadors que ha de designar el Parlament amb proporcionalitat en base al resultat de les eleccions. Això faria que Vox se'n quedés un. L'escletxa, però, és que és el ple qui vota finalment els noms proposats pels grups. Ara fa dos anys ja es va bloquejar que Iceta pogués accedir a la cambra alta. Els grups analitzen si podrien fer el mateix amb tots els noms proposats per Vox, amb la certesa que la qüestió acabaria al Tribunal Constitucional. De fet, el PSC ja ha avisat que amb ells no hi comptin per saltar-se la llei

Denúncia sense dades que ho acreditin

Durant la seva compareixença, el líder de Vox ha definit Catalunya com "el paradís dels delinqüents" per culpa de les "polítiques bonistes del separatisme i de l'esquerra". Des del seu punt de vista, i sense aportar dades concretes que acreditin la seva denúncia, Garriga ha parlat "d'escalada de violència" als carrers de catalans, on "lladres, violadors, okupes i immigrants il·legals campen amb total impunitat".

Quan se li ha preguntat per quines dades tenia per fer aquesta afirmació, ha respost que es basa en l'estudi d'opinió que diu que la inseguretat és la principal preocupació dels barcelonins. "Les dades oficials estan emmascarades i edulcorades", ha justificat Garriga. 

Per rematar-ho, el diputat de Vox ha posat el crit al cel pel fet que el Govern de la Generalitat "ofereix vacunes als immigrants il·legals i nega la vacunació a policies nacionals i guàrdies civils". 

A la imatge principal, els diputats de Vox al Parlament. / S. Alcàzar