El partit d’ultradreta Vox ha assegurat que la immersió lingüística té la culpa que els alumnes catalans tinguin un nivell inferior a la mitjana de l’estat espanyol, segons va quedar acreditat a les proves PISA del 2022. Així ho ha assegurat aquest dimecres l’eurodiputat Jorge Buxadé, que sosté que “ha quedat massivament reconegut” que els alumnes catalans “estan perdent facultats i perdent competències” a conseqüència “del model d’immersió”. "Els nostres alumnes tenen un any de retard respecte a alumnes d'altres comunitats autònomes. No s'entén que les sentències dels jutges no es compleixin, no ho entén ningú. És una anomalia democràtica", ha dit l'eurodiputat de la formació d'extrema dreta, en al·lusió a les hores de castellà a l'escola.

jorge buxade - europa press
jorge buxade - europa press

“Orgullós” de la missió dels eurodiputats

Buxadé ha fet una roda de premsa al Parlament per valorar la missió que han dut a terme aquesta setmana una dotzena d’eurodiputats, entre els quals hi ha sis acompanyants espanyols, per analitzar el model d’immersió lingüística a les escoles catalanes. L’eurodiputat del PP ha defensat aquesta visita, que va impulsar el Comitè de Peticions de l'Eurocambra, presidida per Dolors Montserrat (PP), i ha recordat que la missió va ser sol·licitada el febrer del 2022 per Vox: “Ens sentim orgullosos que diversos parlamentaris hagin pogut conèixer de primera mà una part mínima de la realitat del nostre sistema educatiu i dels riscos i les violacions que s'hi estan produint", ha subratllat.

Objectiu: “Verificar la vulneració del dret de les famílies”

Durant els últims tres dies, els eurodiputats han recopilat informació amb la finalitat de respondre a les queixes de l'Asociación para una Escuela Bilingüe (AEB). Buxadé ha afegit que "l'objecte" de la comitiva europea és el de "verificar la vulneració dels drets de les famílies": "Aquest és l'objecte en qüestió", ha defensat. En aquest sentit, Buxadé ha considerat “una anomalia” que els directors dels centres vagin acompanyats dels Serveis Territorials d'Educació, l'inspector i el regidor de l'ajuntament, als quals ha titllat de “comissaris polítics”.

L'eurodiputat de Vox s'ha remès a la Carta Europea de Drets Humans per justificar que "s'està discriminant els alumnes, els pares i el professorat": "No són lliures per prendre decisions sobre el projecte lingüístic", ha retret. Buxadé ha criticat que "s'intenti atacar l'activitat parlamentària acusant de feixistes diputats espanyols”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!