En les darreres 24 hores, a Pablo Iglesias i el partit que lidera, Podemos, se'ls retreu la seva incongruència amb el passat. Ahir per aplaudir el rei Felip VI al Congrés dels Diputats després que no ho fes l'any 2016 per defensar la república. Ara per aturar el procés d'una demanda que feia temps, precisament ells, que reclamaven contra Juan Antonio González Pacheco. Conegut com a Billy el Niño, aquest policia encara no ha estat investigat ni jutjat pel seu passat com a torturador franquista. Als seus 73 anys, té una Medalla al Mèrit Policial, malgrat que passarà a la història per tenir una sala de tortures pròpia i ser recordat per aquells que el van conèixer com un dels personatges més sàdics que han existit a Espanya.

Avui, Podemos ha votat igual que el PSOE, però també com Vox, PP i Ciutadans, perquè no es publiqui l'historial d'aquest torturador. La sorpresa ha estat majúscula, d'entrada, per al diputat d'EH Bildu Jon Inarritu, que havia presentat un escrit que reconsiderés l'acord anterior de la Mesa del Congrés contra la difusió del full de serveis de Billy el Niño. La consideració de Podemos amb el torturador de no revelar dades personals ha estat justificada pel portaveu de la formació, Pablo Echenique: "Avui a la Junta de Portaveus hem votat en contra de difondre el full de serveis de Billy el Niño perquè teníem dubtes jurídics, mai de fons", i asseguren que traslladaran el vot a favor de fer-ho públic "quan torni la sol·licitud a la Mesa".

"Els dubtes jurídics" que asseguren que tenen topen amb el fet que investigar i condemnar Billy el Niño és un dels objectius que persegueix Pablo Iglesias des de fa anys. Això és el que deia el líder de Podemos l'octubre de l'any passat: "Aquest torturador execrable cobra extres en la seva pensió per haver rebut medalles i mai ha estat posat davant un tribunal perquè jutgés els seus crims".

Fins i tot a Pablo Iglesias li queien les llàgrimes al Congrés dels Diputats l'any 2018 quan demanava que es retirés la condecoració al torturador, a partir del minut 4:

 Per tot plegat, a les xarxes socials han retret a Podemos la decisió d'avui. Fins i tot un excompany seu de partit, Albano-Dante Fachin: "Una cosa és empassar-se gripaus. Una altra això".

La discòrdia a Podemos s'ha trobat també dins el seu propi grup parlamentari amb Izquierda Unida, que ha lamentat la decisió: "No pot quedar impune, no estem d'acord amb la posició adoptada per la Junta de Portaveus i tenim clar que la posició d'Unidas Podemos ha estat un error que ha de ser corregit".

Aquesta consideració de Izquierda Unida s'ha confirmat una estona després quan el vicepresident del govern espanyol i líder de Podemos, Pablo Iglesias,  ha demanat disculpes "avergonyides" per la posició del seu partit en relació a Billy el Niño a la Junta de portaveus, però ha recordat que encara poden rectificar: "Avui ens hem equivocat i no hi ha excusa que valgui". Iglesias ha afegit que "les víctimes del torturador no mereixen veure'ns fallar".