El vot exterior de les eleccions del 14 de febrer al Parlament de Catalunya ha fet ampliar encara més el percentatge de vots independentistes. Tot i la baixa participació des de l'estranger, els electors que resideixen fora del país han beneficiat clarament al bloc independentista i han fet augmentar la majoria fins al 51,7%, respecte al 51,32% de diumenge. D'aquesta manera, creix encara més la diferència entre els dos blocs i el constitucionalisme es queda en el 48,3%.

A diferència dels vots en territori nacional, JxCat és el partit que té més suport dels ciutadans residents a l'exterior a totes les demarcacions, amb un total de 2.731 vots en total. El segueix el PSC, amb 1.939 vots; i ERC, amb 1.922 vots. En Comú Podem segueix el rànquing amb 836 vots, la CUP amb 727 i Cs amb 704. Vox només arriba a setena força a l'estranger, amb 481 vots. El PP n'aconsegueix esgarrapar 378 i el PDeCat en compta 191. 

Tot plegat ha fet que l'independentisme hagi assolit el seu rècord històric a la cambra, tant en vots com en escons, un fet que l'Assemblea Nacional Catalana ha celebrat a les xarxes. "Hem superat amb escreix l'objectiu.S'ha dissipat qualsevol tipus de dubte. Ara cal que els partits hi responguin amb responsabilitat", ha demanat l'entitat.

Participació exterior sota mínims

El vot dels ciutadans residents a l'exterior és un dels punts negres a cada convocatòria electoral. Si habitualment les dificultats per exercir el dret des de l'estranger ja són enormes, enguany el coronavirus ha posat encara més bastons a les rodes. 

 Només han votat el 4,2% dels electors a l'estranger en les darreres eleccions catalanes i la dada més preocupant és que d'aquests només el 64% ha pogut completar el procés i, per tant, fer efectiu el vot. En concret, dels 255.087 electors residents a l’estranger que estan inscrits al CERA  només ho han fet 10.173 votants.

 Imatge principal: El Parlament de Catalunya buit / Sergi Alcázar