El judici per presumpte delicte de revelació de secrets contra l’exdirector adjunt operatiu (DAO) de la Policia Nacional, Eugenio Pino, i el seu aleshores subordinat, Bonifacio Díez, en el cas conegut com el ‘pen drive de Pujol’, començarà dimarts que ve. La secció 23 de l’Audiència Provincial de Madrid celebrarà la vista oral en quatre sessions del 9 al 12 de juny. El primer dia, després de l’interrogatori dels acusats, està prevista la testifical de dos comissaris de la Policia Nacional, de tres inspectors en cap, d’un policia nacional i de la secretaria particular del DAO. El dia 10 declararan onze testimonis. Entre ells, l’excomissari José Manuel Villarejo i Jordi Pujol Ferrusola, a més de tres detectius i cinc policies nacionals.

El tercer dia es dedicarà a la prova documental on, entre d’altres, es reproduirà una conversa entre l’excomissari Vilarrejo i el comissari Enrique García Castaño, processat per l’Audiència Nacional, juntament amb Villarejo. La jornada del 12 de juny serà per a les conclusions i els informes.

Delicte de revelació de secrets

A Pino i Díez se’ls acusa d’un delicte de revelació de secrets per obtenir custodiar un llapis de memòria amb dades del primogènit de Jordi Pujol, que es va intentar incorporar a la investigació de l’Audiència Nacional sobre el patrimoni de la família de l’expresident.

El cas va anar a parar inicialment a l’Audiència Nacional perquè la documentació de Pujol Ferrusola va ser incorporada en un informe de la UDEF, que es va presentar al Jutjat Central d’Instrucció 5, en el marc de la investigació sobre l’origen de la família. El jutge instructor, José de la Mata, però, va veure “indicis de l’origen incert” dels documents i va decidir incoar una peça separada per tal de no contaminar la causa.

Finalment, la va derivar al Jutjat número 11 del qual és titular Juan Javier Pérez. Pérez va processar els dos policies. Durant la instrucció, Pino va assegurar que el llapis li va arribar de mans del que va ser cap d’Assumptes Interns, Marcelino Martín-Blas, i que aquest li havia indicat que provenia de l’agència de detectius Metodo3.

També va declarar que, abans, li havia ofert el dispositiu al l’excomissari Villarejo, a canvi de les que li pagués mig milió d’euros. Una quantitat que després hauria rebaixat fins als 200.000 euros.