L'Audiència Nacional ha decidit que l'excomissari José Manuel Villarejo no ha d'entrar a presó preventiva. Recentment, Villarejo ha estat condemnat a 19 anys de presó, sent la primera sentència de la macrocausa Tandem. Justament per aquesta sentència la Fiscalia Anticorrupció per valorar l'entrada de l'excomissari a presó. Finalment, la justícia s'ha decantat per no imposar aquesta mesura cautelar. 

El mateix Villarejo ha traslladat la notícia als mitjans que es trobaven a les portes de l'Audiència, afirmant que a ell i als seus advocats els havien dit que podien marxar. L'excomissari ha sostingut que ha tingut molt temps per haver abandonat el país i, per tant, la mesura no té sentit en el seu cas. A més, ha afirmat que "mentre sigui a la presó podré exercir millor el meu dret a la defensa". 

En la interlocutòria, recollida per Europa Press, la Sala Penal imposa a Villarejo i Rafael Redondo, el seu soci, l'obligació de comparèixer al jutjat cada 15 dies, i també davant l'Audiència Nacional sempre que siguin requerits. A més, els prohibeix sortir del territori nacional, els retira el passaport i els imposa la comunicació de qualsevol canvi de domicili. Tot i això, ha rebutjat l'entrada a presó preventiva perquè la condemna ha d'anar acompanyada d'un possible risc de fuga, cosa que, segons el jutjat, en el cas de l'excomissari no és així perquè ha atès totes les crides i ha comparegut en totes les sessions del judici.

Villarejo, a les portes de la presó

Tanmateix, en les mateixes declaracions, Villarejo ha reconegut que no s'espera un bon tracte a la presó. A les portes de l'Audiència Nacional ha afirmat que no espera que el "tractin especialment bé a la presó" si "triomfa l'Estat profund" i el tribunal acaba acordant aquesta mesura, alhora que ha anunciat que es defensarà “fins al final”. 

"Segueixo creient rotundament en la justícia, estic molt tranquil pel tribunal que, dins de la severitat de les penes, ha estat correcte i ha valorat la realitat de la meva situació", ha asseverat Villarejo. Tanmateix, considera que el Ministeri Públic el que vol és "conculcar" el seu dret de defensa, ja que "sap que entrant" a la presó "serà impossible" exercir-lo. En aquest context, ha sostingut que la Fiscalia "encobrirà" totes les "tortures físiques i psicològiques" que pugui patir.

"El problema que hi ha en aquest país és que mentre no hi hagi conseqüències amb documents que es falsifiquen diàriament per funcionaris no passarà res", ha lamentat, assenyalant que, en la seva anterior estada a la presó, va donar números i va assenyalar persones que haurien incorregut en il·legalitats.

Tot i que la condemna és a 19 anys, el compliment efectiu seria només de 12 anys, que és el triple de la pena màxima que se li ha imposat: 4 anys pel delicte de revelació de secrets. D'aquests 12 anys, la llei estableix que en aquests moments només pot estar a la presó provisional la meitat, és a dir, 6 anys. Tot i això, d'aquests 6 anys cal restar el temps que l'ara comissari jubilat va estar empresonat durant la fase d'instrucció, que van ser 3 anys i 4 mesos (del 3 de novembre del 2017 al 3 de març del 2021). Així doncs, si finalment la justícia acaba considerant que si hi ha risc de fuga, el temps que pot estar Villarejo a la presó és limitat.