L'excomissari José Manuel Villarejo ha declarat com a testimoni en el marc de la peça 36 de la causa que se segueix a l'Audiència Nacional (AN) que investiga les presumptes pressions exercides sobre l'extresorer del PP Luis Bárcenas i sobre el que va ser el seu advocat Javier Gómez de Liaño. En la seva declaració ha assenyalat directament a Maria Dolors de Cospedal, qui va ser ministra popular i secretària general del PP. Concretament, Villarejo ha assegurat al tribunal que Cospedals era un dels seus "superior", és a dir, a qui donava comptes sobre les seves investigacions policials.

Segons informa elDiario.es, Villarejo ha declarat davant del jutge Manuel García Castellón, a qui li ha assegurat que els seus treballs en aquella època no estaven emmarcats en cap investigació judicial, sinó que eren d'"intel·ligència" i informava dels seus resultats als seus superiors, entre els quals inclou Cospedal i el secretari d'Estat de Seguretat aleshores, Francisco Martínez. Ha deixat fora d'aquesta equació l'exministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz. L'excomissari no ha entrat en detalls de per què no informava Cospedal, quan aquesta no tenia més càrrec en aquella època que el de presidenta de Castella-la Manxa. 

Villarejo també carrega contra l'advocat de Bárcenas 

Villarejo ha arribat a apuntar que havia compartit amb Cospedal. Fins i tot, ha insinuat que va informar-la sobre la investigació que va realitzar per uns presumptes pagaments del líder de la màfia russa Zakhar Kalashov a Gómez de Liaño. L'excomissari, a qui l'Audiència Nacional ja ha condemnat, ha explicat que li han preguntat expressament pels possibles pagaments comprometedors que hauria rebut l'advocat i les "gestions" que va portar a cap al 2014 sobre això. Segons ha indicat, la seva feina es va veure boicotejada perquè no va poder visitar Kalaixov a la presó.

Interrogatori a Cospedal 

Aquest dilluns ha estat el torn de Villarejo, però el pròxim dimarts qui declararà serà Cosdpedal. A més de l'exministra, el jutge cita també en qualitat de testimoni el comissari jubilat José Manuel Villarejo, principal investigat en la causa Tàndem, i dos testimonis més. Les declaracions es repartiran entre el dilluns 27 i el dimarts 28 de novembre.

Aquestes citacions es produeixen després de conèixer-se la interlocutòria de la Sala Penal que estimava el recurs presentat per l'advocat Gómez de Liaño contra la decisió del magistrat del mes de juny passat, quan va rebutjar citar Cospedal i Villarejo en considerar-los únicament com a "testimonis de referència" i no apreciar la "necessitat i utilitat" del seu interrogatori. Així doncs, tots dos passen finalment per l'AN. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!