Oriol Junqueras ja ha rebut el suport del seu partit per la carta que va publicar ahir defensant el referèndum pactat amb l'estat espanyol davant de qualsevol "altra via no desitjable". Malgrat no citar, en cap moment, el concepte d'unilateralitat, sí que s'ha interpretat com una negativa a aquesta via.

La portaveu i secretària general adjunta d'Esquerra, Marta Vilalta, nega la major: "Junqueras posa la via del diàleg i el pacte, m'agradaria saber on diu que renuncia a cap via democràtica que porti a l'objectiu de la independència. Llegeix millor que ningú el moment", ha dit en declaracions a Aquí Cuní de Ser Catalunya.

Així doncs, Esquerra demana que la lectura de Junqueras es faci situant les seves conclusions en l'ara o el de moment:  "Diu que altres vies no són desitjables en la mesura que ens posen lluny d'assumir l'objectiu, hem d'apostar per vies guanyadores". I afegeix: "És un accent en allò que prioritzem ara, el som-hi, és el moment de la política i la negociació. Junqueras demostra tenir un coratge democràtic de mirar cara a cara i interpel·lar tothom". Per això lamenta que criticar Junqueras "sigui molt fàcil, però liderar posicions, molt difícil".

Perilla l'acord amb la CUP?

La investidura del president Pere Aragonès es va fer amb els suports de la CUP al Parlament. Aquests ja han reiterat que l'aposta seva és la "de l'embat democràtic" contra l'Estat espanyol i no confien en la taula de diàleg. Després de llegir la carta de Junqueras, han anat més enllà. En un article titulat Un futur sense renúncies, els anticapitalistes es mostren preocupats per diverses qüestions sobre el missatge que ahir va llançar Junqueras malgrat reconèixer "l'audàcia del gest", però li recorden que no es pot renunciar a la unilateralitat.

Vilalta demana diferenciar les coses: "L'acord s'ha d'anar complint, és vàlid i vigent i no pot canviar-lo un article, encara que sigui d'Oriol Junqueras". A més, també els reconeix que "no hi haurà resultats immediats" però considera que seria molt "irresponsable no defensar la via de la negociació" per poder acabar "defensant tot els processos" que acabin podent ser necessaris.

Què esperen de Sánchez?

A la línia oposada de la CUP i, en aquesta mirada llarga cap a una banda i l'altra, trobem la Moncloa. La declaració d'intencions de Junqueras ja ha tingut conseqüències per a l'estat espanyol? El ministre socialista José Luis Ábalos va lloar la carta de Junqueras i el president d'Unidas-Podemos al Congrés, Jaume Asens, va definir-ho de "gest d'empatia".  Però, i les conseqüències empíriques? Vilalta respon: "No sé si la paraula és confiança, amb Pedro Sánchez. El que demanem és que compleixi amb els compromisos que hem tancat com ara acabar amb la situació d'injustícia, i això sí que seria una manera de confiar-hi". 

La portaveu republicana també s'ha referit a un altre president, Quim Torra, i la crítica que ahir va fer del que considera que és una renúncia a la unilateralitat de Junqueras: "No opinaré sobre el president Torra, però no compartim que això sigui una claudicació sinó un exercici de valentia, de mirada gran. I Junqueras pot treballar per construir la solució democràtica a través del diàleg i la negociació".

Fotografia de portada: imatge de recurs de Marta Vilalta, portaveu i secretària general adjunta d'Esquerra