El govern espanyol ha esperat fins a aquest divendres per pronunciar-se oficialment sobre la llei de referèndum presentada per la Generalitat dimarts. "No busca la ruptura amb Espanya, sinó a Catalunya", ha dit amb to elevat el portaveu de l'executiu central, Íñigo Méndez de Vigo, després del Consell de Ministres. No ho reconeixen en públic, però a la Moncloa han estudiat la llei a consciència: fonts de l'executiu central l'acusen de ser un "nyap jurídic" i De Vigo ha aportat molts detalls en la seva crítica. Tanmateix, no la poden recórrer –com era d'esperar– perquè no està signada, i no constitueix acte jurídic, segons les fonts consultades. 

"No té garanties, a més de ser il·legal i atemptar contra la Constitució. El referèndum no es pot celebrar, perquè no tenen urnes, ni cens, ni junta electoral, ni els funcionaris. És una llei que no fixa ni un quòrum de participació, ni diferencia els vots entre i no, i diu que amb un vot de més del ja declararien allò que ells anomenen la República catalana independent", ha denunciat el portaveu durant la compareixença. "La llei només empara els càrrecs que participin de la consulta", ha insistit després per justificar la crítica que "s'ha dissenyat per al projecte d'uns pocs", segons denuncien fonts properes al president espanyol, Mariano Rajoy.  

Més tard, De Vigo ha recordat que el Consell de Garanties tampoc avalava la Llei de Transitorietat, tot i que els seus dictàmens no són vinculants. "Ni els seus li donen la raó" ha acusat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. També ha burxat sobre els conflictes de la darrera setmana al Govern i ha tornat sobre que la hipòtesi que avançava al dictat de la CUP. "Artur Mas va deixar de ser president perquè ho va dir la CUP, Baiget ha deixat de ser conseller d'Empresa per la CUP. El dia de la presentació de la llei hi havia dos del PDeCAT, dos d'ERC i quatre de la CUP", ha dit. 

Però la indignació no es traduirà de moment en accions. De Vigo ha dit que la llei no tenia "autoria", ni "pare ni mare", no havia passat pel Parlament, de manera que no es pot portar al Tribunal Constitucional. "Ens agradaria que es traduís en fets. Si no, són anuncis d'anuncis", ha afegit. En segon terme, el ministre s'ha espolsat la petició del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, sobre que Mariano Rajoy obri la via del diàleg amb Catalunya. "El seu diàleg se supedita a un referèndum il·legal", ha reblat. Això implica que Rajoy seguirà de moment reactiu al conflicte català.

Tanmateix, fonts de l'executiu central no volen dir si el gallec s'hauria tancat al diàleg amb Puigdemont durant la trobada. Allò que reiteren és que la possibilitat d'aplicació de l'article 155 no es va parlar en la reunió. De Vigo s'ha negat a opinar sobre aquest punt, i ha exposat que per ara les mesures "se seguirien corresponent amb el diàleg", tot i que l'expresident Felipe González advoca perquè es faci gradual. Finalment, a la Moncloa reiteren que amb Sánchez estan d'acord en allò "substancial" sobre la unitat d'Espanya, tot i que en privat el secretari general dubta que Rajoy pugui frenar l'1-O