La tradicional manifestació del 9 d'octubre a València, Diada del País Valencià, ha transcorregut aquesta sense incidents però amb palpable tensió per la possibilitat que es repetissin els enfrontaments d'anys anteriors protagonitzats pels grups d'ultradreta, i amb un fort dispositiu policial que ha impedit els incidents. Partits, sindicats i entitats socials valencianistes i d'esquerra, aglutinats en la Comissió 9 d'Octubre, s'han manifestat des de les 18.30 hores en el centre de la ciutat sota el lema "El país que volem" per demanar al Govern valencià que avanci en els seus compromisos, i reivindicar al govern espanyol un finançament i unes inversions justes.


Encara que el dispositiu policial ha estat menor que el de l'any passat, quan es van congregar prop de 900 agents, la presència policial ha estat intensa durant tota la marxa, i els agents han realitzat seguiments i controlat diversos grupuscles ultres en diversos punts del recorregut. Especialment intens ha estat també el cordó policial que ha envoltat la marxa del col·lectiu antifeixista en la cua de la manifestació.

En l'inici de la marxa s'han produït enfrontaments verbals entre els membres del col·lectiu LGTBI del Regne de València, que han desfilat mitja hora abans de l'inici de la manifestació de la Comissió 9 d'Octubre, i el col·lectiu antifeixista. També en els moments previs, diversos simpatitzants de grups d'ultradreta han intentat accedir a la plaça de Sant Agustí, però la policia li ho ha impedit. Després d'aquestes tensions inicials, la marxa s'ha desenvolupat sense incidents, en un ambient festiu i també reivindicatiu.


Els manifestants han arribat al voltant de les 20 hores a la plaça Amèrica, on s'ha llegit un manifest, en el qual han destacat que en els últims anys el poble valencià ha posat fi a la corrupció, l'autoritarisme i els governs antivalencians, si bé ha advertit al Consell que encara li queden "molts compromisos per complir". Entre ells, han assenyalat l'aprovació de la competència lingüística per a l'accés a la funció púbica, la "fi de la censura de TV3", una llei valenciana d'educació i una altra d'igualtat lingüística o la supressió de barrera electoral del 5% en la llei electoral, entre altres qüestions.

"El Govern valencià és el primer responsable de contribuir al progrés de la nostra societat i al reconeixement de drets i a la garantia d'igualtat i benestar social", han recordat. Així mateix, han assegurat que el Consell té l'obligació de denunciar el deute il·legítim i històric que hipoteca, en aquests moments, el 25% dels pressupostos de la Generalitat valenciana, mentre que el govern espanyol té l'obligació de pagar aquest deute històric.

També han recordat a l'executiu espanyol l'obligació que té de garantir un finançament "adequat" i de blindar unes inversions estatals d'acord amb la població i les necessitats d'aquesta terra per finalitzar, entre altres infraestructures, el Corredor Mediterrani i garantir una mobilitat sostenible.

En la marxa han participat representants de Compromís, Podem, Esquerra Unida, Comissions Obreres, Intersindical, Acció Cultural i Escola Valenciana, entre altres organitzacions, mentre que el PSPV-PSOE i UGT han tornat a declinar la seva assistència.