Les manifestacions franquistes han estat prohibides pel govern espanyol durant l’exhumació del dictador Francisco Franco. Això no ha estat impediment perquè un centenar de manifestants hagin intentat accedir a les portes del cementiri d’El Pardo-Mingorrubio, on seran traslladades les seves restes. No obstant això, s’han quedat a 300 metres del seu objectiu, perquè agents del Cos Nacional de Policia els han barrat el pas. No hi ha hagut tensió amb la policia, però sí amb la premsa, que han escridassat per “tacar el nom” del seu heroi.

Fins al Pardo s’hi han acostat aquest dijous al matí al voltant d’un centenar de persones, la majoria d’edat avançada, amb banderes espanyoles constitucionals, però també de franquistes i de la Falange. Han cridat visques a Franco, “Sánchez traïdor” i “arriba España otra vez”. Els manifestants han denunciat com Franco estava enfrontant “mitja Espanya amb l’altra”.

La concentració s’ha produït mentre al Valle de los Caídos s’estava iniciant el procés d’exhumació del dictador. La delegació del govern espanyol a Madrid ja havia prohibit dues concentracions franquistes, una convocada per la Fundación Nacional Francisco Franco, “per risc de desordres públics”. Però la “nostàlgia” ha pogut amb els franquistes.

Antonio Tejero, autor del cop d'estat de 1981, ha irromput a mig matí a la concentració de franquistes al cementiri de Mingorrubio. Mig miler de persones l'han ovacionat i han corejat el seu nom, a més de proclames a favor de Franco. La premsa s'hi ha apropat i els manifestants l'han escridassat.

Tejero exhumació Franco   EFE

La Policia Nacional ha decidit fer un cordó policial per separar la concentració i els mitjans de comunicació. També han apartat Tejero de la manifestació. El seu fill oficiarà una missa al cementiri durant la inhumació del dictador.