La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, s'ha reunit aquest dimarts amb organitzacions que tenen el suport de la cooperació catalana sobre el terreny a Palestina. Concretament, la trobada s'ha produït a la ciutat de Ramallah, a Cisjordània, en el marc del viatge de la consellera a Israel i Palestina. La titular del Departament d'Acció Exterior i Govern Obert ha asseverat que "Palestina és un país prioritari de la cooperació catalana". La reunió ha estat amb l'ONG catalana Hèlia i una de les seves sòcies palestina, Women's Studies Centre, que treballen en el desplegament d'un projecte per millorar les condicions de vida de les dones palestines exposades a violències masclistes.

La iniciativa compta amb el finançament del Govern i, en aquesta línia, Victòria Alsina ha manifestat que la directora del projecte, Sama Aweidah, li ha traslladat que els recursos que aporta el Govern són "fonamentals per als programes que es duen a terme". La consellera ha desitjat que puguin "seguir col·laborant els propers anys" i, tenint present que aquest dimecres se celebra el Dia Internacional de la Pau, ha considerat que és "un bon moment per valorar les polítiques de cooperació vinculades a la pau que a Catalunya s'han promogut des de fa molts anys i que són referents a escala internacional".

En el marc d'aquesta trobada, també hi han assistit dues xarxes de la societat civil de Palestina, que són Al-Muntada —un fòrum d'ONG del país que combaten la violència contra les dones— i PNGO, un espai de coordinació de més de 25 organitzacions no governamentals que "fomenten l'empoderament i autonomia de la societat civil". Tot i que estava previst que la consellera d'Acció Exterior es desplacés aquest mateix dimarts a Nablus, que és la ciutat on es desplega el projecte que dona suport a les dones palestines exposades a violències masclistes, no ha pogut viatjar-hi. El motiu és que l'ONU ha restringit l'accés a la ciutat per uns enfrontaments interns.

 

Els recursos destinats als projectes de cooperació

El vincle de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament amb Women's Studies Centre, a través de l'ONG Hèlia, va començar l'any 2019. A banda del projecte destinat a oferir una protecció integral a les dones exposades a violències masclistes, l'ACCD també atorga finançament a una iniciativa que busca empoderar les dones a la governació de la ciutat de Nablus. La suma dels dos projectes és de 850.000 euros. Des d'Acció Exterior i Govern Obert, apunten que, entre el 2019 i 2021, han destinat un total de 3,8 milions d'euros a diversos projectes de cooperació que efectuen ONG catalanes o agències de l'ONU sobre els terrenys de Cisjordània, Jerusalem Est i la Franja de Gaza via convocatòries públiques. De fet, Palestina és un dels països que rep més ajut de la Generalitat, a banda del Marroc, Moçambic o Colòmbia.

La consellera Victòria Alsina seguirà de viatge de treball a Israel i Palestina fins al dijous. El dimecres, la titular del Departament d'Acció Exterior es reunirà a Jerusalem amb representants d'agències de l'ONU amb qui el Govern col·labora en altres projectes de cooperació. L'objectiu del viatge, sostenen, és "contribuir en la mesura del possible a la recerca d'una pau duradora a la regió".