La jove activista Greta Thunberg no vol viatjar amb avió per estalviar l’agressiu impacte que representa aquest mitjà de transport per al medi ambient. Això no obstant, el viatge de Thunberg d’anada i tornada a Nova York per participar a la cimera del medi ambient de setembre ha deixat molt més rastre del que segurament esperava.
La raó ha estat el fet que el veler del príncep de Mònaco Pierre Casiraghi que va utilitzar l’activista per fer el viatge ha obligat diferents membres de la tripulació a desplaçar-se amb avió.
El mes d’agost Thunberg va iniciar el viatge des de Plymouth (Regne Unit) fins a Nova York en el veler Malizia II, del fill menor de Carolina de Mònaco, per assistir a la cimera de les Nacions Unides, on va arribar el 29 d'agost.
Aquest viatge va durar dues setmanes i no va produir cap mena de contaminació, gràcies al sistema de panells solars i turbines subaquàtiques de què disposa aquella nau, que permet evitar l’ús de combustibles fòssils. Els 0 kg de CO2 que va caldre per aquest recorregut contrasten amb els 798 Kg que comporta el viatge d’11 hores en avió que requereix el mateix periple.
El problema és que, segons un article publicat pel diari alemany Taz, el veler va tornar a Europa comandat per cinc mariners que van haver de viatjar en avió fins als Estats Units per recollir-lo, per a la qual cosa van adquirir sis bitllets. A més un dels navegants i copropietari de la nau, Boris Herrmann, va fer el viatge de tornada de Nova York a Hamburg també en avió.
Aquests viatges haurien deixat al medi ambient 5.535 kg de CO2, la qual cosa supera les 4,8 tones de diòxid de carboni que cada persona emet al llarg d’un any, segons els estudis de COP25.
Thunberg va fer el viatge de tornada des dels EUA fins a Europa amb el catamarà La Vagabonde, que pertany a una parella d’australians que naveguen al voltant del món de forma sostenible i documenten els seus viatges a través de Youtube.
Va embarcar al port de Hampton el 13 de novembre i va arribar a Doca de Santo Amaro, a Lisboa, el 3 de desembre, després de recórrer 5.762 km en deu dies.
El trajecte no va provocar cap mena d'emissions contaminants atès que el catamarà compta amb dos panells solars, quatre bateries, un generador eòlic i un regulador intel·ligent per carregar la bateria d’arrencada, segons explica la parella a Youtube.
Per arribar a Madrid va utilitzar un tren nocturn de mitja distància que fa aquest trajecte en 10 hores i genera 25,69 kg de CO2.